Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zdrowe jedzenie nie musi być nudne i pełne wyrzeczeń! :) Jest wiele sposobów, aby zwykłe, niezbyt wartościowe smakołyki delikatnie "uzdrowić".

Składniki

2 szt. jajka
150 g masł
300 g mąa pełnoziarnista
70 g cukier
1 łyżeczka proszek do pieczeni
3 łyżka płatki owsiane
100 g rodzynki
100 g orzechy włoskie
50 g słonecznik
50 g gorzka czekolada

Opis wykonania

Do małej miseczki wsyp płatki owsiane, słonecznik oraz rodzynki, całość zalej gorącą wodą, tak aby zaryła bakalie i odstaw na ok 15 min aż płatki owsiane zmiękną i wchłoną cały płyn. Orzechy posiekaj, ale niezbyt drobno, a czekoladę pokrój w drobną kostkę. W osobnej misce utrzyj masło do białości, następnie ciągle mieszając dodaj cukier oraz jajka. Na koniec wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie najpierw wyłączonym mikserem, a następnie na wolnych obrotach wymieszaj całe ciasto. Pod koniec dodaj namoczone bakalie, orzechy oraz czekoladę. Gotowe ciasto przełóż do lodówki na ok 1h. Po tym czasie łyżką (ja użyłam gałki do lodów :) ) bądź zwilżonymi dłońmi formuj małe ciasteczka, przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i upiecz w nagrzanym do 180C piekarniku przez ok 20-25 min.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Idealne na drugie śniadanie do kawki 😉