Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Lazania z mięsem , dynią i serem ricotta

Lazania z mięsem , dynią i serem ricotta
Ilośc porcji

5 porcje

Czas wykonywania

80 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Delikatny i ciekawy smak lazani

Składniki

30 dkg mięso mielone
30 dkg dynia
pomidory krojone z puszki
1 szt. cebula
czosnek ząbki
30 dkg ser ricotta
1 łyżka koncentrat pomidorowy
1 łyżeczka oregano do smaku ok
1 łyżeczka sól do smaku
1 łyżeczka pieprz do smaku
makaron lazania

Opis wykonania

Z dyni robimy purre – kroimy w kawałki, oczyszczamy z pestek, zawijamy w folię i do piekarnika na ok 30 minut. Ściągamy skórkę, a miąższ miksujemy – purre gotowe. Na patelni rozgrzewamy olej podsmażamy mięso. Do mięsa dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę – podsmażamy. Do podsmażonego mięsa dodajemy puszkę pomidorów, przecier pomidorowy, purre z dyni oraz oregano.Dusimy ok 15 minut, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. W osolonej, gotującej się wodzie, gotujemy makaron ok 3 minut. Dno kwadratowego naczynia smarujemy olejem. Na dnie układamy płaty makaronu. Następnie nakładamy część mięsa mielonego, na mięso dajemy część serka ricotty. Układamy tak 3 warstwy, na sam koniec posypujemy startym serem żółtym. Wkładamy do piekarnika 180 stopni ok 50 minut.
Tagi
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych