Lazania z mięsem , dynią i serem ricotta
5 porcje
80 min
Średnie
Delikatny i ciekawy smak lazani
Składniki
30 dkg mięso mielone
30 dkg dynia
pomidory krojone z puszki
1 szt. cebula
czosnek ząbki
30 dkg ser ricotta
1 łyżka koncentrat pomidorowy
1 łyżeczka oregano do smaku ok
1 łyżeczka sól do smaku
1 łyżeczka pieprz do smaku
makaron lazania
Lazania z mięsem , dynią i serem ricotta
Lazania z mięsem , dynią i serem ricotta
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Z dyni robimy purre – kroimy w kawałki, oczyszczamy z pestek, zawijamy w folię i do piekarnika na ok 30 minut. Ściągamy skórkę, a miąższ miksujemy – purre gotowe.
Na patelni rozgrzewamy olej podsmażamy mięso. Do mięsa dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę – podsmażamy. Do podsmażonego mięsa dodajemy puszkę pomidorów, przecier pomidorowy, purre z dyni oraz oregano.Dusimy ok 15 minut, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. W osolonej, gotującej się wodzie, gotujemy makaron ok 3 minut.
Dno kwadratowego naczynia smarujemy olejem. Na dnie układamy płaty makaronu.
Następnie nakładamy część mięsa mielonego, na mięso dajemy część serka ricotty.
Układamy tak 3 warstwy, na sam koniec posypujemy startym serem żółtym.
Wkładamy do piekarnika 180 stopni ok 50 minut.
Komentarze