Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Muffinki ze świeżymi, czarnymi jagodami.

Składniki

100 g mąki
100 g pszennej mąki razowej
2 łyżka drobnych płatków owsianych
2 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g świeżych, czarnych jagód
jaja
120 g cukru brązowego
100 g rozpuszczonego masła
200 g kwaśnej śmietany
50 ml mleka

Opis wykonania

Mąkę, pszenna mąkę razową, płatki owsiane i proszek do pieczenia dokładnie zmieszać w misie. Czarne jagody umyć, przebrać l pozostawić do odcieknięcia. Zmieszać jaja. Kolejno domieszać cukier, masło, kwaśną śmietanę i mleko. Wszystko dokładnie wymieszać i dodać do mieszanki mącznej. Ciasta nie należy zbyt długo mieszać, aby muffinki były pulchne. Pozostawić na 15 minut. Blachę do muffinek nasmarować Iub wstawić papierowe foremki. Dołki muffinkowe wypełnić ciastem do wysokości dwóch trzecich. Na cieście rozmieścić jagody. Piec w podany sposób. Muffinki wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie na około 5 minut do "uspokojenia". Następnie wyjąć i podać, najlepiej jeszcze ciepłe. Sposób nastawiania: grzanie górne/dolne 160-180⁰C, 35-45 minut. Wariant: zamiast jagód można użyć również wydrylowanych wiśni, malin, jeżyn lub porzeczek. Wskazówka: można użyć również mrożonych czarnych jagód. Na cieście należy rozmieścić mrożone jagody. Jeśli formy do muffinek nie ma pod ręką, foremki papierowe należy ustawić na blasze do pieczenia.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Magda
Muffinki wyszły smaczne. Zamiast jagód jednak użyłam świeżych borówek- zawiezione w gości zeszły wszystkie:)
Aleksandra J
Dobre ☺️