Muffinki
4 porcje
Średnie
Muffinki ze świeżymi, czarnymi jagodami.
Składniki
100 g mąki
100 g pszennej mąki razowej
2 łyżka drobnych płatków owsianych
2 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g świeżych, czarnych jagód
jaja
120 g cukru brązowego
100 g rozpuszczonego masła
200 g kwaśnej śmietany
50 ml mleka
Muffinki
Muffinki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mąkę, pszenna mąkę razową, płatki owsiane i proszek do pieczenia dokładnie zmieszać w misie. Czarne jagody umyć, przebrać l pozostawić do odcieknięcia. Zmieszać jaja. Kolejno domieszać cukier, masło, kwaśną śmietanę i mleko. Wszystko dokładnie wymieszać i dodać do mieszanki mącznej. Ciasta nie należy zbyt długo mieszać, aby muffinki były pulchne. Pozostawić na 15 minut. Blachę do muffinek nasmarować Iub wstawić papierowe foremki. Dołki muffinkowe wypełnić ciastem do wysokości dwóch trzecich. Na cieście rozmieścić jagody. Piec w podany sposób. Muffinki wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie na około 5 minut do "uspokojenia". Następnie wyjąć i podać, najlepiej jeszcze ciepłe.
Sposób nastawiania: grzanie górne/dolne 160-180⁰C, 35-45 minut.
Wariant: zamiast jagód można użyć również wydrylowanych wiśni, malin, jeżyn lub porzeczek.
Wskazówka: można użyć również mrożonych czarnych jagód. Na cieście należy rozmieścić mrożone jagody. Jeśli formy do muffinek nie ma pod ręką, foremki papierowe należy ustawić na blasze do pieczenia.
Komentarze