Tęczowe Babeczki
4 porcje
Średnie
Malwina, lat 9, uwielbia takie Tęczowe Babeczki, zarówno piec, dekorować jak i jeść.
Składniki
100 ml olej
100 g maka pszenna
2 szt. jajka
400 g jogurt naturalny
1/2 szklanka cukier
1/2 łyżeczka proszek do pieczenia
1 szt. serek śmietankowy
400 g cukier puder
1/2 szt. cytryna
1 łyżeczka masło
10 szt. tęczowe żelki
Tęczowe Babeczki
Tęczowe Babeczki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Najpierw przygotowujemy ciasto na babeczki. Mieszamy jajka, jogurt i olej, dodajemy suche składniki czyli mąkę, cukier i proszek do pieczenia i łączymy je. Całość ponownie mieszamy i nakładamy do papierowych foremek w 1/2 wysokości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 25 – 30 minut. Przygotowujemy lukier. Mikserem ucieramy serek z masłem i cukrem pudrem (cukier puder dzielimy na 3 części i dodajmy partiami) na koniec dodajemy powoli sok z połowy cytryny. Wstawiamy do lodówki, aby polewa lekko stężała. Na przestudzone babeczki nakładamy lukier, z żelków robimy tęczę i ozdabiamy cukrowymi motylkami.
Komentarze