Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Malwina, lat 9, uwielbia takie Tęczowe Babeczki, zarówno piec, dekorować jak i jeść.

Składniki

100 ml olej
100 g maka pszenna
2 szt. jajka
400 g jogurt naturalny
1/2 szklanka cukier
1/2 łyżeczka proszek do pieczenia
1 szt. serek śmietankowy
400 g cukier puder
1/2 szt. cytryna
1 łyżeczka masło
10 szt. tęczowe żelki

Opis wykonania

Najpierw przygotowujemy ciasto na babeczki. Mieszamy jajka, jogurt i olej, dodajemy suche składniki czyli mąkę, cukier i proszek do pieczenia i łączymy je. Całość ponownie mieszamy i nakładamy do papierowych foremek w 1/2 wysokości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 25 – 30 minut. Przygotowujemy lukier. Mikserem ucieramy serek z masłem i cukrem pudrem (cukier puder dzielimy na 3 części i dodajmy partiami) na koniec dodajemy powoli sok z połowy cytryny. Wstawiamy do lodówki, aby polewa lekko stężała. Na przestudzone babeczki nakładamy lukier, z żelków robimy tęczę i ozdabiamy cukrowymi motylkami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych