Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Faszerowana papryka z dipem kalafiorowym

Faszerowana papryka z dipem kalafiorowym
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Faszerowana papryka to sposób na szybkie danie, które jest bardzo zdrowe i nada się na obiad lub kolację.

Składniki

2 szt. papryka (kolor dowolny)
1/2 kg mięso mielone drobiowe
4 szt. różyczki kalafiora
1 szklanka kasza kuskus
2 łyżka jogurt naturalny
1/2 łyżeczka kurkuma
1/2 łyżeczka gałka muszkatołowa
1/2 łyżeczka papryka słopdka mielona
1 szt. czosnek (mały ząbek)
1/2 łyżeczka musztarda
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
1 szt. zielony szczypiorek
5 łyżka olej
1 szczypta chili
1 szczypta bazylia suszona

Opis wykonania

Paprykę kroimy na połowę i czyścimy z nasion. Kaszę kuskus przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Mięso mielone smażymy na oleju z dodatkiem przypraw. Zimną kaszę i mięso mieszamy razem dodając pokrojony zielony szczypiorek. Doprawiamy do smaku jeżeli jest taka konieczność. Paprykę faszerujemy powstałym farszem i zapiekamy około 30 minut w temperaturze 160 stopni. Kiedy papryka jest w piekarniku zabieramy się do przygotowania dipu. Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie, gdy jest ostatecznie miękki, odcedzamy go i przecieramy przez drobne sitko. Studzimy. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz mieszamy z 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Paprykę podajemy na ciepło polaną dipem kalafiorowym.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy