Pavlova z rabarbarem i pisacjami
2 porcje
30 min
Łatwe
Pavlova z rabarbarem i słonymi pistacjami ze śmietaną z mleka kokosowego
Składniki
3 szt. białka
100 g ksylitol
1 łyżeczka ocet winny
1 łyżeczka mąka ziemniaczana
400 ml mleko kokosowe
150 g rabarbar
150 ml woda
2 łyżka ksylolit
3 łyżka pistacje
Pavlova z rabarbarem i pisacjami
Pavlova z rabarbarem i pisacjami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Zmiel ksylitol. Białka ubij na sztywno, stopniowo dodawaj ksylitol cały czas miksując. Na koniec dodaj łyżeczkę octu i mąki, zamieszaj mikserem na niskich obrotach. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i nałóż ubite białka w okrąg. Piecz bezę bez cukru w 180 stopniach przez 5 minut, zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz przez ok. 80 minut. Zostaw do ostygnięcia na kilka godzin.
Rabarbar umyj i pokrój na ok.3 cm kawałki. Zagotuj wodę z ksylitolem, dodaj rabarbar i gotuj jeszcze 5 minut. Zdejmij z ognia i pozostaw tak długo, aż zmięknie, następnie odcedź go i ostudź. Pistacje obierz i posiekaj. Z zimnego mleka kokosowego wybierz miąższ pozostawiając wodę. Ubij na sztywno. Na bezę wyłóż ubite mleko, ułóż rabarbar i posyp posiekanymi pistacjami.
Komentarze