Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Tym razem przepis na pierogi w wersji na słodko, czyli pierogi z czereśniami. Spróbujesz raz, a będziesz do nich na pewno wracać. Czereśnie otulone są miękkim, elastycznym ciastem pierogowym. Możesz podawać je ze swoimi ulubionymi dodatkami, np. posypane zmielonym cynamonem.

Składniki

ok. 500 g czereśni
2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
1 jajko
ok. 3/4 szklanki wody
1 łyżka masła
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
cynamon do posypania pierogów

Opis wykonania

1

Czereśnie umyj, wydrąż z pestek i osusz na ręczniku papierowym. Owoce posyp łyżką cukru.

2

W misie robota kuchennego umieść przesianą mąkę, dodaj jajko, masło, sól. Stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć do uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta przy pomocy haka.

Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrój z ciasta kółka.

Porada

Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!



Bosh Logo
Bosh
3

Na środku każdego umieść czereśnie, pierogi złóż na pół i dokładnie zlep brzegi.

W garnku zagotuj wodę i partiami wkładaj pierogi. Gotuj na niewielkiej mocy płyty grzewczej przez około 3 minuty od wypłynięcia pierogów.

4

Ugotowane wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej. Przełóż na talerz.

Podawaj posypane cynamonem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy