Dodaj coś od siebie – sosy i dipy

Przestrzeganie diety nie musi oznaczać nudy i monotonii na talerzu. Mniej kalorii nie oznacza mniej smaku – wręcz przeciwnie! Dobrze doprawione dipy to eksplozja smaków i aromatów. Najlepsze jest to, że możesz je wykorzystać na wiele sposobów. Doskonale komponują się ze słonymi...

To on podkreśla i wzmacnia smak wszystkich składników. Warto znać kilka prostych przepisów na uniwersalne sosy do sałatek, które możesz przygotować w ekspresowym tempie, a co najważniejsze ze składników dostępnych w każdej kuchni. Vinegret Chyba nie ma osoby, która nie...

Sos to jeden z najważniejszych elementów wielu potraw. Jego konsystencja i smak decydują o tym, czy danie będzie apetyczne. Czasami jednak zdarza się, że sos jest zbyt rzadki. Jak zagęścić sos, aby był kremowy i aksamitny? Poznaj sześć sprawdzonych metod...

Pieczeń wieprzowa, łosoś, spaghetti – trudno wyobrazić je sobie bez pysznego sosu, prawda? Jest on doskonałym dodatkiem do wielu dań, wzbogaca ich smak i aromat. W jaki sposób przyrządzić sos, aby był idealny? Gwarancję tego da Ci palnik DualWok w...
Jak zrobić sos?
Przygotowanie sosu to prostsze, niż myślisz. Kluczem jest dobranie odpowiednich składników i ich właściwe połączenie. Sosy najczęściej bazują na bulionach, śmietance, maśle, oliwie lub warzywach. Warto pamiętać o przyprawach – to one nadają charakter.
Sos – różnorodność smaków
Sosów jest mnóstwo, a każdy z nich pasuje do innych dań. Oto kilka klasyków:
- sos pomidorowy – idealny do makaronów, pizzy czy mięsa. Przygotujesz go z dojrzałych pomidorów, czosnku, cebuli i oliwy.
- sos tysiąca wysp – świetnie pasuje do sałatek, kanapek, burgerów czy owoców morza, takich jak krewetki. Jego bazą jest majonez, do którego dodaje się ketchup, ocet, sok z cytryny oraz przyprawy, takie jak papryka czy czosnek.
- sos chrzanowy – połączenie startego chrzanu, śmietany, jogurtu lub majonezu oraz przypraw, m.in. soli, cukier i sok z cytryny. Doskonale komponuje się z pieczonymi i gotowanymi mięsami, wędlinami oraz rybami.
Tradycyjny sos grzybowy
Grzyby to składnik, który wprowadza do sosów intensywny i głęboki smak. Sos grzybowy na bazie świeżych grzybów, śmietany i cebuli świetnie pasuje do mięs, klusek czy kaszy. Możesz użyć zarówno pieczarek, jak i grzybów leśnych – borowików czy podgrzybków.

Sos grzybowy to smaczny dodatek do wielu dań. Nie musisz kupować gotowego produktu, ponieważ możesz wykonać go samodzielnie. Dowiedz się, jak zrobić sos grzybowy i jakie składniki będą do tego potrzebne. Dlaczego warto zrobić sos grzybowy z prawdziwków czy podgrzybków?...

Kurki są powszechnie cenione za swój aromat, smak i świetną chrupką konsystencję.

Sos pieczarkowy doskonale komponuje się z ziemniakami, kluskami lub z kaszą. Jest gęsty, kremowy i bardzo wyrazisty w smaku. Udaje się zawsze, o ile tylko użyjesz do niego idealnych proporcji grzybów i śmietany.
Sosy na słodko
Sosy to nie tylko dodatki do wytrawnych dań – świetnie sprawdzają się także w deserach! Kwaśno-słodki smak sosu malinowego świetnie pasuje do ciast, gofrów i panna cotty. Natomiast sos czekoladowy jest niezastąpiony w deserach, np. do fondue czy polewania babeczek.
Dipy
Dipy to prostsze i szybsze wersje sosów, które doskonale sprawdzają się jako dodatki do przekąsek. Domowy dip serowy bazuje najczęściej na serach takich jak: cheddar, gouda czy mozzarella, które rozpuszcza się w mleku, śmietance lub maśle. Idealnie nadaje się jako dodatek do nachosów, frytek, pieczywa czy warzyw.
Dip majonezowy z musztardą to prosty, ale wyrazisty w smaku dodatek, który przygotowujesz, łącząc kremowy majonez z musztardą – dijon, sarepską lub miodową, w zależności od preferencji. Doskonale pasuje do pieczonych ziemniaków, grillowanych mięs, warzyw i kanapek.

Świetnym sposobem na urozmaicenie chipsów będzie przygotowanie do nich kilku dipów. Pozwolą one nadać przekąskom wyjątkowy smak. Dip z czerwonej papryki Zblenduj ½ szklanki majonezu i ½ szklanki posiekanej czerwonej papryki. Dodaj do nich jeden mały ząbek czosnku. Dip przechowuj...