Dodaj coś od siebie – sosy i dipy
Przestrzeganie diety nie musi oznaczać nudy i monotonii na talerzu. Mniej kalorii nie oznacza mniej smaku – wręcz przeciwnie! Dobrze doprawione dipy to eksplozja smaków i aromatów. Najlepsze jest to, że możesz je wykorzystać na wiele sposobów. Doskonale komponują się ze słonymi...
To on podkreśla i wzmacnia smak wszystkich składników. Warto znać kilka prostych przepisów na uniwersalne sosy do sałatek, które możesz przygotować w ekspresowym tempie, a co najważniejsze ze składników dostępnych w każdej kuchni. Vinegret Chyba nie ma osoby, która nie...
Czym zagęścić sos? Sos często decyduje o smaku całej potrawy. Jest wisienką na torcie, która koronuje danie. Idealny sos jest kremowy, gęsty, ale nie za bardzo. Jak sprawić, by jego konsystencja była perfekcyjna? Oto przydatne wskazówki jak zagęścić zbyt rzadki...
Pieczeń wieprzowa, łosoś, spaghetti – trudno wyobrazić je sobie bez pysznego sosu, prawda? Jest on doskonałym dodatkiem do wielu dań, wzbogaca ich smak i aromat. W jaki sposób przyrządzić sos, aby był idealny? Gwarancję tego da Ci palnik DualWok w...
Jak zrobić sos?
Przygotowanie sosu to prostsze, niż myślisz. Kluczem jest dobranie odpowiednich składników i ich właściwe połączenie. Sosy najczęściej bazują na bulionach, śmietance, maśle, oliwie lub warzywach. Warto pamiętać o przyprawach – to one nadają charakter.
Sos – różnorodność smaków
Sosów jest mnóstwo, a każdy z nich pasuje do innych dań. Oto kilka klasyków:
- sos pomidorowy – idealny do makaronów, pizzy czy mięsa. Przygotujesz go z dojrzałych pomidorów, czosnku, cebuli i oliwy.
- sos tysiąca wysp – świetnie pasuje do sałatek, kanapek, burgerów czy owoców morza, takich jak krewetki. Jego bazą jest majonez, do którego dodaje się ketchup, ocet, sok z cytryny oraz przyprawy, takie jak papryka czy czosnek.
- sos chrzanowy – połączenie startego chrzanu, śmietany, jogurtu lub majonezu oraz przypraw, m.in. soli, cukier i sok z cytryny. Doskonale komponuje się z pieczonymi i gotowanymi mięsami, wędlinami oraz rybami.
Tradycyjny sos grzybowy
Grzyby to składnik, który wprowadza do sosów intensywny i głęboki smak. Sos grzybowy na bazie świeżych grzybów, śmietany i cebuli świetnie pasuje do mięs, klusek czy kaszy. Możesz użyć zarówno pieczarek, jak i grzybów leśnych – borowików czy podgrzybków.
Sos grzybowy to smaczny dodatek do wielu dań. Nie musisz kupować gotowego produktu, ponieważ możesz wykonać go samodzielnie. Dowiedz się, jak zrobić sos grzybowy i jakie składniki będą do tego potrzebne. Dlaczego warto zrobić sos grzybowy z prawdziwków czy podgrzybków?...
Kurki są powszechnie cenione za swój aromat, smak i świetną chrupką konsystencję.
Sos pieczarkowy doskonale komponuje się z ziemniakami, kluskami lub z kaszą. Jest gęsty, kremowy i bardzo wyrazisty w smaku. Udaje się zawsze, o ile tylko użyjesz do niego idealnych proporcji grzybów i śmietany.
Sosy na słodko
Sosy to nie tylko dodatki do wytrawnych dań – świetnie sprawdzają się także w deserach! Kwaśno-słodki smak sosu malinowego świetnie pasuje do ciast, gofrów i panna cotty. Natomiast sos czekoladowy jest niezastąpiony w deserach, np. do fondue czy polewania babeczek.
Dipy
Dipy to prostsze i szybsze wersje sosów, które doskonale sprawdzają się jako dodatki do przekąsek. Domowy dip serowy bazuje najczęściej na serach takich jak: cheddar, gouda czy mozzarella, które rozpuszcza się w mleku, śmietance lub maśle. Idealnie nadaje się jako dodatek do nachosów, frytek, pieczywa czy warzyw.
Dip majonezowy z musztardą to prosty, ale wyrazisty w smaku dodatek, który przygotowujesz, łącząc kremowy majonez z musztardą – dijon, sarepską lub miodową, w zależności od preferencji. Doskonale pasuje do pieczonych ziemniaków, grillowanych mięs, warzyw i kanapek.
Świetnym sposobem na urozmaicenie chipsów będzie przygotowanie do nich kilku dipów. Pozwolą one nadać przekąskom wyjątkowy smak. Dip z czerwonej papryki Zblenduj ½ szklanki majonezu i ½ szklanki posiekanej czerwonej papryki. Dodaj do nich jeden mały ząbek czosnku. Dip przechowuj...