Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pierogi z jarmużem

Pierogi z jarmużem

Opis wykonania

45 min
Łatwe
dla 4 osób

Pierogi z jarmużem są równie smaczne jak te ze szpinakiem.

Jarmuż to najzdrowsze warzywo jakie istnieje. Przepisy na dania z dodatkiem jarmużu są coraz bardziej popularne. W Polsce najczęściej wykorzystywany jest jako dekoracja lub składnik koktajlów. Pierogi to ciekawa i niezwykle smaczna propozycja na podanie jarmużu.



Opis wykonania



Składniki na ciasto przełóż do miski i wyrób ciasto. Gotowe odłóż na pół godziny. Liście jarmużu oczyść z twardych łodyżek i porwij na mniejsze kawałki. W rondelku podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek. Następnie dodaj liście jarmużu, a gdy zmiękną dodaj przyprawy. Rondelek ściągnij z ognia i jeszcze ciepły jarmuż wymieszaj z serem. Ciasto rozwałkuj cienko, a następnie wytnij krążki średnicy ok. 10 cm. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu i formuj pierogi. Przygotowane pierogi wkładaj na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotuj ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.



TIP



Pierogi doskonale smakują z karmelizowaną cebulką lub pokrojoną dymką.



Jarmuż można doprawić również chilli lub tabasco. 


Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz dla mięsożerców

Antrykot to?