Pierogi z jarmużem
4 porcje
45 min
Łatwe
Składniki
Pierogi z jarmużem
Pierogi z jarmużem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jarmuż to najzdrowsze warzywo jakie istnieje. Przepisy na dania z dodatkiem jarmużu są coraz bardziej popularne. W Polsce najczęściej wykorzystywany jest jako dekoracja lub składnik koktajlów. Pierogi to ciekawa i niezwykle smaczna propozycja na podanie jarmużu.
Opis wykonania
Składniki na ciasto przełóż do miski i wyrób ciasto. Gotowe odłóż na pół godziny. Liście jarmużu oczyść z twardych łodyżek i porwij na mniejsze kawałki. W rondelku podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek. Następnie dodaj liście jarmużu, a gdy zmiękną dodaj przyprawy. Rondelek ściągnij z ognia i jeszcze ciepły jarmuż wymieszaj z serem. Ciasto rozwałkuj cienko, a następnie wytnij krążki średnicy ok. 10 cm. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu i formuj pierogi. Przygotowane pierogi wkładaj na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotuj ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
TIP
Pierogi doskonale smakują z karmelizowaną cebulką lub pokrojoną dymką.
Jarmuż można doprawić również chilli lub tabasco.
Komentarze