Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pierogi z jarmużem są równie smaczne jak te ze szpinakiem.

Składniki

Farsz:
300 g jarmużu
1 szt. cebula
1 szt. ząbek czosnku
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczka imbiru
200 g sera cheddar
pieprz i sól do smaku

Opis wykonania

Jarmuż to najzdrowsze warzywo jakie istnieje. Przepisy na dania z dodatkiem jarmużu są coraz bardziej popularne. W Polsce najczęściej wykorzystywany jest jako dekoracja lub składnik koktajlów. Pierogi to ciekawa i niezwykle smaczna propozycja na podanie jarmużu.

Opis wykonania

Składniki na ciasto przełóż do miski i wyrób ciasto. Gotowe odłóż na pół godziny. Liście jarmużu oczyść z twardych łodyżek i porwij na mniejsze kawałki. W rondelku podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek. Następnie dodaj liście jarmużu, a gdy zmiękną dodaj przyprawy. Rondelek ściągnij z ognia i jeszcze ciepły jarmuż wymieszaj z serem. Ciasto rozwałkuj cienko, a następnie wytnij krążki średnicy ok. 10 cm. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu i formuj pierogi. Przygotowane pierogi wkładaj na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotuj ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

TIP

Pierogi doskonale smakują z karmelizowaną cebulką lub pokrojoną dymką.

Jarmuż można doprawić również chilli lub tabasco. 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych