Pieczeń rzymska z jajkiem
4 porcje
Średnie
Bardzo pyszna pieczeń z jajkiem, którą można sobie zrobić samemu w domu :)
Składniki
1 kg mięsko mielone z łopatki
1 szt. papryka czerwona
1 szt. cebula
7 szt. jajka
4 łyżka bułka tarta
2 łyżka ostra musztarda
papryka słodka
papryka ostra
oliwa z oliwek
sól
pieprz
pół łyżeczka tymianek
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pieczeń rzymska z jajkiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cztery jajka gotujemy na twardo, studzimy,obieramy i odcinamy końcówki. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Z mięsa wyrabiamy masę, dodajemy do niego pozostałe surowe jajka, podsmażone warzywa, musztardę, bułkę tartą i doprawiamy do smaku pieprzem, solę, papryką słodką i papryką ostrą. Połowę masy wykładamy do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, na masie układamy gotowane jajka i przykrywamy pozostałą masą mięsną. Po wierzchu posypujemy tymiankiem i kminkiem. Foremkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 50-60 minut.
Komentarze