Pikantna zupa kokosowo-dyniowa
4 porcje
Średnie
Zupa z mleczkiem kokosowym, dynią, czerwoną pastą curry i imbirem.
Składniki
500 g dyni olbrzymiej
pęczek włoszczyzny
cebula
ząbek czosnku
kłącze imbiru, 2-3 cm
1 łyżka oliwy
250 ml esecjonalnego rosołu warzywnego
1-2 łyżeczka czerwonej pasty curry
400 ml mleczka kokosowego
sól
pęczka natki pietruszki lub kolendry, grubo krojone
Pikantna zupa kokosowo-dyniowa
Pikantna zupa kokosowo-dyniowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dynie podzielić na ćwiartki. Wydrążyć łyżką miękką część miąższu z pestkami. Dynię wraz ze skórą pokroić w paski, a następnie w grubą kostkę. Włoszczyznę oczyścić i pokroić w kostkę. Wszystko włożyć do nieperforowanego pojemnika do gotowania i gotować na parze według przepisu. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Imbir obrać i zetrzeć. Podsmażyć na oliwie w garnku do gotowania i podlać bulionem. Dodać czerwoną pastę curry. Do bulionu dodać warzywa i drobno zmiksować. Wlać mleczko kokosowe i wszystko krótko podgrzać. Dodać sól do smaku, podawać z siekanymi ziołami.
Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze 100⁰C, 20 minut.
Wskazówka: małe dynie można przekroić na pół, a następnie usunąć miąższ z pestkami.
Komentarze