Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zupa z mleczkiem kokosowym, dynią, czerwoną pastą curry i imbirem.

Składniki

500 g dyni olbrzymiej
pęczek włoszczyzny
cebula
ząbek czosnku
kłącze imbiru, 2-3 cm
1 łyżka oliwy
250 ml esecjonalnego rosołu warzywnego
1-2 łyżeczka czerwonej pasty curry
400 ml mleczka kokosowego
sól
pęczka natki pietruszki lub kolendry, grubo krojone

Opis wykonania

Dynie podzielić na ćwiartki. Wydrążyć łyżką miękką część miąższu z pestkami. Dynię wraz ze skórą pokroić w paski, a następnie w grubą kostkę. Włoszczyznę oczyścić i pokroić w kostkę. Wszystko włożyć do nieperforowanego pojemnika do gotowania i gotować na parze według przepisu. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Imbir obrać i zetrzeć. Podsmażyć na oliwie w garnku do gotowania i podlać bulionem. Dodać czerwoną pastę curry. Do bulionu dodać warzywa i drobno zmiksować. Wlać mleczko kokosowe i wszystko krótko podgrzać. Dodać sól do smaku, podawać z siekanymi ziołami. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze 100⁰C, 20 minut. Wskazówka: małe dynie można przekroić na pół, a następnie usunąć miąższ z pestkami.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy