Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Placek z farszem z mięsa mielonego, marchewki, pietruszki i selera.

Składniki

Farsz:
1/2 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
marchewki
pietruszki
sporego selera
średnie cebule
200 g śmietany 18%
20 dkg żółtego sera
1/2 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczka curry
1/2 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczka majeranku
Ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczka soli
6 łyżka masła
duże jajko

Opis wykonania

Ciasto zagnieść na kruche. W postaci kulki owinąć i włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie wyjąć z lodówki, ciasto rozwałkować i włożyć do formy z wysokim brzegiem tak, aby ciasto wystawało. Formę przed umieszczeniem ciasta wysmarować . Po przełożeniu ciasta do formy nakłuć je widelcem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez 15-20 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje. Następnie wyjąć je z piekarnika i po chwili nałożyć na nie farsz. Mięso podsmażyć na oliwie dodając sól, pieprz oraz przyprawy. Cebulę pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mięso przestudzić, wymieszać farsz i przełożyć na ciasto.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych