Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Placki ziemniaczane z kurkami i antrykotem

Placki ziemniaczane z kurkami i antrykotem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pieczeń z antrykotu z sosem kurkowym, plackami ziemniaczanymi i buraczkami. Dania regionalne to zazwyczaj naturalne, lokalne produkty - dobrego gatunku mięso, ziemniaki i grzyby również do nich należą.

Składniki

Placki ziemniaczane:
1,5 kg ziemniaków
małe cukinie
100 g dyni
marchewek
Pieczeń:
1 kg antrykotu
150 g bekonu w cienkich plastrach
Sos kurkowy:
0,5 kg kurek świeżych
por
cebule
pęczek pietruszki
Buraczki:
kostka masła
gotowane buraczki
jabłko
wino czerwone wytrawne (do gotowania)
1 szklanka wiśni z kompotu

Opis wykonania

Packi ziemniaczane: ziemniaki, cukinię i dynię obierz i zetrzyj na placki. Dodaj jajko i mąkę, a następnie smażymy do uzyskania złotego koloru. Pieczeń: mięso zwiń i obsmaż na maśle. Włóż do żaroodpornego zamykanego naczynia, dodaj pokrojone warzywa, polej czerwonym winem i bulionem. Obłóż bekonem i piecz ok. godziny w temp. 180°C. Sos kurkowy: podsmaż posiekaną cebulę na maśle. Dodaj kurki i smaż krótko razem. Na koniec dodaj śmietanę. Buraczki: posiekaj buraczki na wiórki i dodaj pokrojone wiśnie.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych