Placki ziemniaczane z kurkami i antrykotem
4 porcje
120 min
Średnie
Pieczeń z antrykotu z sosem kurkowym, plackami ziemniaczanymi i buraczkami. Dania regionalne to zazwyczaj naturalne, lokalne produkty - dobrego gatunku mięso, ziemniaki i grzyby również do nich należą.
Składniki
Placki ziemniaczane:
1,5 kg ziemniaków
małe cukinie
100 g dyni
marchewek
Pieczeń:
1 kg antrykotu
150 g bekonu w cienkich plastrach
Sos kurkowy:
0,5 kg kurek świeżych
por
cebule
pęczek pietruszki
Buraczki:
kostka masła
gotowane buraczki
jabłko
wino czerwone wytrawne (do gotowania)
1 szklanka wiśni z kompotu
Placki ziemniaczane z kurkami i antrykotem
Placki ziemniaczane z kurkami i antrykotem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Packi ziemniaczane: ziemniaki, cukinię i dynię obierz i zetrzyj na placki. Dodaj jajko i mąkę, a następnie smażymy do uzyskania złotego koloru. Pieczeń: mięso zwiń i obsmaż na maśle. Włóż do żaroodpornego zamykanego naczynia, dodaj pokrojone warzywa, polej czerwonym winem i bulionem. Obłóż bekonem i piecz ok. godziny w temp. 180°C. Sos kurkowy: podsmaż posiekaną cebulę na maśle. Dodaj kurki i smaż krótko razem. Na koniec dodaj śmietanę. Buraczki: posiekaj buraczki na wiórki i dodaj pokrojone wiśnie.
Komentarze