Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
To niecodzienne danie przygotujesz w nieco ponad pół godziny. Jeśli jeszcze nie jadłeś pstrąga w takiej odsłonie, koniecznie spróbuj!

Składniki

4 filety z pstrąga
2 fenkuły
1 pomarańcza
2 limonki
1 łyżka miodu
80 g płatków migdałowych
80 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 łyżka oleju sezamowego

Marynata do pstrąga:
80 ml oleju sezamowego
2 łyżki czarnego prażonego sezamu
6 listków czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka soli morskiej
½ łyżeczki pieprzu

Opis wykonania

1

Pstrąga myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

W misce łączymy wszystkie składanki marynaty, dodajemy pstrąga i odstawiamy do lodówki na 20 minut.

Na odrobinie oleju sezamowego podsmażamy filety ryby na rumiany kolor, po 2 minuty z każdej strony.

2

Fenkuł kroimy na 8 części i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Dodajemy sok z pomarańczy i limonki, dusimy 2 minuty. Dodajemy miód i zagęszczamy kostkami zimnego masła, dodajemy płatki migdałów i mieszamy.

Układamy na rybie, dokładnie przykrywając filety. Pieczemy w piekarniku 8 minut w temp. 170°C.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.



Bosh Logo
Bosh
3

W trakcie pieczenia podlewamy kilkukrotnie sosem.

Po upieczeniu przekładamy porcje na talerze.

 

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Całkiem smaczne, zachęcam do zrobienia!