Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
To niecodzienne danie przygotujesz w nieco ponad pół godziny. Jeśli jeszcze nie jadłeś pstrąga w takiej odsłonie, koniecznie spróbuj!

Składniki

4 filety z pstrąga
2 fenkuły
1 pomarańcza
2 limonki
1 łyżka miodu
80 g płatków migdałowych
80 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 łyżka oleju sezamowego

Marynata do pstrąga:
80 ml oleju sezamowego
2 łyżki czarnego prażonego sezamu
6 listków czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka soli morskiej
½ łyżeczki pieprzu

Opis wykonania

Pstrąga myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

W misce łączymy wszystkie składanki marynaty, dodajemy pstrąga i odstawiamy do lodówki na 20 minut.

Na odrobinie oleju sezamowego podsmażamy filety ryby na rumiany kolor, po 2 minuty z każdej strony.

Fenkuł kroimy na 8 części i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Dodajemy sok z pomarańczy i limonki, dusimy 2 minuty. Dodajemy miód i zagęszczamy kostkami zimnego masła, dodajemy płatki migdałów i mieszamy.

Układamy na rybie, dokładnie przykrywając filety. Pieczemy w piekarniku 8 minut w temp. 170°C.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.

Bosh Logo
Bosh

W trakcie pieczenia podlewamy kilkukrotnie sosem.

Po upieczeniu przekładamy porcje na talerze.

 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych