Migdały
W starożytności uważane były za symbol płodności, obecnie służą jako źródło bogatych składników odżywczych, które wspomagają prawidłowy rozwój organizmu. Zawierają wapń, magnez, błonnik i dużo większą ilość białka niż...
Czytaj więcej
W starożytności uważane były za symbol płodności, obecnie służą jako źródło bogatych składników odżywczych, które wspomagają prawidłowy rozwój organizmu. Zawierają wapń, magnez, błonnik i dużo większą ilość białka niż orzechy. Ze względu na wysoką kaloryczność, szczególnie poleca się je sportowcom. Ponadto, migdały regulują wykorzystanie tlenu w organizmie, a to powoduje zwiększenie jego wydajności podczas wysiłku fizycznego.
Wśród przepisów z wykorzystaniem migdałów nie może zabraknąć wszelkiego rodzaju słodkich wypieków, a zwłaszcza ciastek.
Co zrobić z migdałów?
Najsłynniejsze ciasteczka biscotti pochodzą z Sycylii, jednak ciasteczka z migdałami chętnie pieczone są na całym świecie. Mielone migdały wykorzystuje się do przygotowania doskonale znanych wszystkim makaroników. W naszych przepisach znajdziesz sporo inspiracji i pomysłów na wypieki i ciasta z migdałami.
Migdały wykorzystuje się także podczas przygotowywania domowych batonów zbożowych i energetycznych. W wielu rodzinach w czasie świąt przygotowuje się wyśmienitą zupę migdałową, której warto spróbować.
Migdały – do czego jeszcze je wykorzystać?
Obecnie popularnym sposobem na wykorzystanie migdałów jest przygotowanie masła oraz napoju migdałowego. Masło jest alternatywą dla tego orzechowego z arachidów, a z kolei napój migdałowy – zamiennikiem mleka krowiego. Migdały w całości lub w płatkach można wykorzystać jako dodatek do owsianek, koktajli i smoothies. Będą składnikiem oraz jednocześnie dekoracją sałatek (zarówno warzywnych, jak i owocowych), naleśników, puddingów oraz deserów. Płatki migdałowe można wykorzystać również do panierowania mięsa (zamiast bułki tartej). Z kolei drobno zmielone migdały mogą być zamiennikiem mąki pszennej w przepisach.
Przepisy z migdałami:
- Masło migdałowe
- Mleko migdałowe
- Owsiankę z migdałami
- Batony bakaliowe
- Babeczki cytrynowo-migdałowe