Quiche z czereśniami i jarmużem
8 porcje
120 min
Średnie
Składniki
Quiche z czereśniami i jarmużem
Quiche z czereśniami i jarmużem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ciasto kruche: do misy robota kuchennego wsyp mąkę oraz sól, mieszaj przez chwilę. Wrzuć pokrojone w kostkę masło i miksuj do uzyskania okruchów przypominających chleb. Dodaj wodę i dalej miksuj całość do połączenia się składników. Z gotowego ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Schłodzone ciasto ułóż na blacie posypanym mąką i wałkuj na wielkość odpowiadającą formie, którą posiadasz.
Formę natłuść najlepiej masłem. Na posypany mąką wałek delikatnie nawiń rozwałkowane ciasto, przenieś je nad formę i rozwiń bezpośredni na nią. Dociśnij ciasto do brzegów formy. (Jeśli masz nadmiar ciasta poza formą, przejedź wałkiem po brzegach formy, co pozwoli w prosty sposób pozbyć się jego nadmiaru). Wstaw ciasto do lodówki na ok. 30 min.
Po wyjęciu z lodówki ciasto pokryj folią aluminiową i obciąż fasolą lub ciężarkami. Ciasto piecz ok. 10 min. w temperaturze 180°C.
Porada
Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.
Jarmuż przelej wrzątkiem, lekko posiekaj. Z czereśni usuń pestki i owoce przekrój na pół.
Śmietanę, starty ementaler i jajka zmiksuj blenderem na jednolitą masę dodaj sól, pieprz oraz jarmuż i czereśnie. Wylej gotową masę na przygotowany wcześniej spód.
Piecz z użyciem funkcji Assist, masa powinna się ściąć i zarumienić.
Komentarze