Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Tarta z czereśniami i jarmużem to doskonałe połączenia smaków, które idealnie sprawdzi się w upalne dni. Quiche możesz jeść na ciepło lub na zimno.

Składniki

Kruche ciasto:
1,5 kubka mąki pszennej lub tortowej
125 g schłodzonego masła (2/3 kostki 200 g )
4 łyżki wody
1 łyżeczka soli

Nadzienie:
20 dkg czereśni
250 ml śmietany 18% lub 22%
25 dag startego ementalera
1 garść jarmużu
3 jajka
sól do smaku
pieprz do smaku

Opis wykonania

Ciasto kruche: do misy robota kuchennego wsyp mąkę oraz sól, mieszaj przez chwilę. Wrzuć pokrojone w kostkę masło i miksuj do uzyskania okruchów przypominających chleb. Dodaj wodę i dalej miksuj całość do połączenia się składników. Z gotowego ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Schłodzone ciasto ułóż na blacie posypanym mąką i wałkuj na wielkość odpowiadającą formie, którą posiadasz.

Formę natłuść najlepiej masłem. Na posypany mąką wałek delikatnie nawiń rozwałkowane ciasto, przenieś je nad formę i rozwiń bezpośredni na nią. Dociśnij ciasto do brzegów formy. (Jeśli masz nadmiar ciasta poza formą, przejedź wałkiem po brzegach formy, co pozwoli w prosty sposób pozbyć się jego nadmiaru). Wstaw ciasto do lodówki na ok. 30 min.

Po wyjęciu z lodówki ciasto pokryj folią aluminiową i obciąż fasolą lub ciężarkami. Ciasto piecz ok. 10 min. w temperaturze 180°C.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.

Bosh Logo
Bosh

Jarmuż przelej wrzątkiem, lekko posiekaj. Z czereśni usuń pestki i owoce przekrój na pół.

Śmietanę, starty ementaler i jajka zmiksuj blenderem na jednolitą masę dodaj sól, pieprz oraz jarmuż i czereśnie. Wylej gotową masę na przygotowany wcześniej spód. 

Piecz z użyciem funkcji Assist, masa powinna się ściąć i zarumienić.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy