Rigatoni z podsmażonymi warzywami z nutą wędzonej papryki Moniki Lemko
4 porcje
35 min
Łatwe
Rigatoni to jeden z najpopularniejszych rodzajów makaronów we Włoszech. W wersji Moniki Lemko podany ze smakowitymi warzywami.
Składniki
250 g Rigatoni
1 szt. Kalarepa
1 szt. Biała cebula
1 szt. Brokuł
1 szt. Cukinia
4 łyżka Olej rzepakowy
1 szczypta Pieprz czarny
1 szczypta Sól
1 szczypta Suszone pomidory z chili
1 garść Szczypiorek
1 łyżeczka Słodka, wędzona papryka
1 garść Świeża bazylia
100 g Ser grana padano
Rigatoni z podsmażonymi warzywami z nutą wędzonej papryki Moniki Lemko
Rigatoni z podsmażonymi warzywami z nutą wędzonej papryki Moniki Lemko
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Cebulę pokrój w kostkę, kalarepę i cukinię w słupki, a brokuł i kalafior podziel na mniejsze różyczki.
- Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie aż będzie al dente.
- W tym czasie przygotuj warzywa.
- Na dużej patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę z kalarepą.
- Następnie dodaj brokuły i cukinię, całość podsmaż często mieszając, dopraw solą.
- Kalafior i brokuły powinny być al dente.
- Rada: żeby jeszcze przyśpieszyć czas podsmażania, możesz na chwile przykryć pokrywą, pod wpływam pary szybciej zmiękną.
- Dodaj ugotowany makaron, dopraw pieprzem, papryką wędzoną, suszonymi pomidorami z chili i mieszamy.
- Szczypiorek posiekaj, bazylię pokój na mniejsze kawałki (jeśli listki są duże).
- Do makaronu z warzywami dodaj szczypiorek, bazylię i podawaj ze świeżo startym serem.
Komentarze