Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Rigatoni z podsmażonymi warzywami z nutą wędzonej papryki Moniki Lemko

Opis wykonania

Rigatoni to jeden z najpopularniejszych rodzajów makaronów we Włoszech. W wersji Moniki Lemko podany ze smakowitymi warzywami.

baner reklamowy maszynki do mielenia
  1. Cebulę pokrój w kostkę, kalarepę i cukinię w słupki, a brokuł i kalafior podziel na mniejsze różyczki.
  2. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie aż będzie al dente.
  3. W tym czasie przygotuj warzywa.
  4. Na dużej patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę z kalarepą.
  5. Następnie dodaj brokuły i cukinię, całość podsmaż często mieszając, dopraw solą.
  6. Kalafior i brokuły powinny być al dente.
  7. Rada: żeby jeszcze przyśpieszyć czas podsmażania, możesz na chwile przykryć pokrywą, pod wpływam pary szybciej zmiękną.
  8. Dodaj ugotowany makaron, dopraw pieprzem, papryką wędzoną, suszonymi pomidorami z chili i mieszamy.
  9. Szczypiorek posiekaj, bazylię pokój na mniejsze kawałki (jeśli listki są duże).
  10. Do makaronu z warzywami dodaj szczypiorek, bazylię i podawaj ze świeżo startym serem.