Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Rigatoni z podsmażonymi warzywami z nutą wędzonej papryki Moniki Lemko

Rigatoni z podsmażonymi warzywami z nutą wędzonej papryki Moniki Lemko
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

35 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Rigatoni to jeden z najpopularniejszych rodzajów makaronów we Włoszech. W wersji Moniki Lemko podany ze smakowitymi warzywami.

Składniki

250 g Rigatoni
1 szt. Kalarepa
1 szt. Biała cebula
1 szt. Brokuł
1 szt. Cukinia
4 łyżka Olej rzepakowy
1 szczypta Pieprz czarny
1 szczypta Sól
1 szczypta Suszone pomidory z chili
1 garść Szczypiorek
1 łyżeczka Słodka, wędzona papryka
1 garść Świeża bazylia
100 g Ser grana padano

Opis wykonania

  1. Cebulę pokrój w kostkę, kalarepę i cukinię w słupki, a brokuł i kalafior podziel na mniejsze różyczki.
  2. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie aż będzie al dente.
  3. W tym czasie przygotuj warzywa.
  4. Na dużej patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę z kalarepą.
  5. Następnie dodaj brokuły i cukinię, całość podsmaż często mieszając, dopraw solą.
  6. Kalafior i brokuły powinny być al dente.
  7. Rada: żeby jeszcze przyśpieszyć czas podsmażania, możesz na chwile przykryć pokrywą, pod wpływam pary szybciej zmiękną.
  8. Dodaj ugotowany makaron, dopraw pieprzem, papryką wędzoną, suszonymi pomidorami z chili i mieszamy.
  9. Szczypiorek posiekaj, bazylię pokój na mniejsze kawałki (jeśli listki są duże).
  10. Do makaronu z warzywami dodaj szczypiorek, bazylię i podawaj ze świeżo startym serem.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych