35 min P0DT0H35M0S P0DT0H35M0S Łatwe dla 4 osób Akademia Smaku Drukuj lub pobierz PDF Nie wygaszaj ekranu Udostępnij Tweet Pin it
Opis wykonania Rigatoni to jeden z najpopularniejszych rodzajów makaronów we Włoszech. W wersji Moniki Lemko podany ze smakowitymi warzywami. Cebulę pokrój w kostkę, kalarepę i cukinię w słupki, a brokuł i kalafior podziel na mniejsze różyczki. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie aż będzie al dente. W tym czasie przygotuj warzywa. Na dużej patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę z kalarepą. Następnie dodaj brokuły i cukinię, całość podsmaż często mieszając, dopraw solą. Kalafior i brokuły powinny być al dente. Rada: żeby jeszcze przyśpieszyć czas podsmażania, możesz na chwile przykryć pokrywą, pod wpływam pary szybciej zmiękną. Dodaj ugotowany makaron, dopraw pieprzem, papryką wędzoną, suszonymi pomidorami z chili i mieszamy. Szczypiorek posiekaj, bazylię pokój na mniejsze kawałki (jeśli listki są duże). Do makaronu z warzywami dodaj szczypiorek, bazylię i podawaj ze świeżo startym serem.