Muffinki z przepiórczymi jajeczkami
4 porcje
Średnie
Wytrawne muffinki na bazie kasz (bezmięsne, dietetyczne, zdrowe, wegetariańskie) z niespodzianką w środku w postaci przepiórczych jajeczek.
Składniki
1/2 szklanka kasza jaglana
1/2 szklanka kasza gryczana
1/2 szklanka pęczak
1 szt. czosnek
4 szt. szalotki
2 szt. jaja kurze
12 szt. jaja przepiórcze
1 łyżka maka pełnoziarnista pszenna
3 łyżka oliwa
2 szklanka tarta bułka namoczona w mleku
2 łyżka płatki migdałowe
1 szczypta przyprawy: papryka wędzona (koniecznie ), sól, pieprz, kmin, kurkuma ,gałka muszkatołowa, chilli, imbir, szałwia, majeranek, rozmaryn
Muffinki z przepiórczymi jajeczkami
Muffinki z przepiórczymi jajeczkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kasze ugotować na sypko. Szalotkę i czosnek przesmażyć na oleju. Jajka przepiórcze ugotować.
Do formy muffinkowej (12 szt.) nałożyć płatki migdałowe.
Zmiksować pozostałe składniki i włożyć masę do muffinek. Ugotowane jajeczka delikatnie wcisnąć do środka.
Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni Celsjusza ok.15-20 min.
Podawać same lub z sosami, dipami, itd.
Smacznego!
Komentarze