Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Ryba z grilla

Opis wykonania

25 min
Łatwe
dla 2 osób

Grillowanie to nie tylko kiełbaska z rusztu, czy karkówka w tłustej marynacie.

Jeżeli chcesz zmienić swoją kuchnię na dobre, grillować pysznie, kolorowo i w wersji fit to najlepszym wyborem zawsze będą ryby. Dorada w marynacie z suszonych pomidorów, natki pietruszki, czosnku i świeżego tymianku to jeden ze smaczniejszych sposobów na rybę z grilla.



Dodatkową zaletą dania jest prostota i szybkość wykonania. Grillowanie ryb nie jest wcale trudniejsze niż przygotowanie w ten sposób innego mięsa.





Opis przygotowania:



  1. Ryby wyczyszczone i pozbawione głów umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Zrób kilka nacięć nożem na każdym boku ryby.

  2. Do pojemnika blendera wrzuć suszone pomidory, natkę pietruszki, świeży tymianek, czosnek, skórkę i łyżkę soku z cytryny.

  3. Dodaj oliwę z oliwek i całość zmiksuj na gładka pastę.

  4. Rybę natrzyj przygotowaną marynatą i odstaw na ok. 15 minut.

  5. Na mocno rozgrzanym i posmarowanym oliwą ruszcie umieść ryby. Grilluj po ok. 5-6 minut z każdej strony.

TIP



  • Rybę piecz na mocno rozgrzanym grillu. Wtedy wystarczy jej zaledwie kilka minut z każdej strony.

  • Ryby same w sobie zwykle nie mają bardzo wyraźnego smaku, dlatego są świetnym materiałem dla wszelkiego rodzaju marynat. Wystarczy że wrzucisz do pojemnika blendera ulubione produkty, zioła i przyprawy.


Wasza ocena