''Ryżowo-otrębowa PoKuSa z gruszką i truskawką ''
9 porcje
35 min
Łatwe
Składniki
''Ryżowo-otrębowa PoKuSa z gruszką i truskawką ''
''Ryżowo-otrębowa PoKuSa z gruszką i truskawką ''
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mleko i mleczko kokosowe łączę i zagotowuję , wrzucam ryż lub jaglaną kaszę i kardamon z cynamonem. Delikatnie słodzę miodem z mniszka , dodaję odrobinkę soli . Gotuję do miękkości. Na głębokiej patelni podgrzewam masło z dodatkiem syropu , mieszam ciągle i gdy już prawie zaczyna tworzyć się karmel dodaję śmietankę, mieszam i układam gruszkę pokrojoną w grubsze plasterki. Obracam, by z drugiej strony również owoce karmelizowały się. Osobno- migdały i orzechy siekam dość grubo i prażę je na suchej patelni. Naczynie do zapiekania smaruję masłem, posypuję granulowanymi otrębami, nakładam połowę ryżu i 3/4 karmelizowanych gruszek. Na to przesypuję prażone migdały z orzechami. Po czym daję drugą część ryżu. Wierzch dekoruję resztą gruszek, pokrojonymi truskawkami, odrobiną siekanych orzechów i listkami mięty. Posypuję kokosem i cynamonem. Zapiekam do momentu, aż wierzch się delikatnie zarumieni. Przed podaniem na talerz przygotowuję mus : garść świeżej mięty, sok z limonki, troszkę miodu ,odrobina otartej skórki z limonki i 4 kiwi wkładam do blendera i.. po chwili mus jest gotowy. Smacznego :) Idealne jako deser, wspaniałe jako 2 danie dla dzieci i nie tylko! Genialne na śniadanie:)
Komentarze