Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

''Ryżowo-otrębowa PoKuSa z gruszką i truskawką ''

''Ryżowo-otrębowa PoKuSa z gruszką i truskawką ''
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

35 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
... danie niezwykle proste a jakże pyszne! Jego smak pamiętam z dzieciństwa, bo moja babcia przyrządzała właśnie taki ryż z owocami i bakaliami :)

Składniki

3 szklanka mleko
1 szt. mleczko kokosowe
2 szklanka ryż biały lub kasza jaglana
2 szczypta cynamon, kardamon
3 łyżeczka miód z mniszka lekarskiego lub syrop klonowy
2 garść migdały , orzechy właskie
6 szt. gruszki
1 garść truskawki lub inne owoce
1 szczypta sól himalajska
1 łyżka masło
1 łyżka słodka śmietanka con. 18%
3 łyżka kokos
2 garść listki mięty
1 garść otręby granulowane lub zwykłe
1 szt. limonka- sok i otarta skórka
3 szt. kiwi
2 łyżka syrop klonowy

Opis wykonania

Mleko i mleczko kokosowe łączę i zagotowuję , wrzucam ryż lub jaglaną kaszę i kardamon z cynamonem. Delikatnie słodzę miodem z mniszka , dodaję odrobinkę soli . Gotuję do miękkości. Na głębokiej patelni podgrzewam masło z dodatkiem syropu , mieszam ciągle i gdy już prawie zaczyna tworzyć się karmel dodaję śmietankę, mieszam i układam gruszkę pokrojoną w grubsze plasterki. Obracam, by z drugiej strony również owoce karmelizowały się. Osobno- migdały i orzechy siekam dość grubo i prażę je na suchej patelni. Naczynie do zapiekania smaruję masłem, posypuję granulowanymi otrębami, nakładam połowę ryżu i 3/4 karmelizowanych gruszek. Na to przesypuję prażone migdały z orzechami. Po czym daję drugą część ryżu. Wierzch dekoruję resztą gruszek, pokrojonymi truskawkami, odrobiną siekanych orzechów i listkami mięty. Posypuję kokosem i cynamonem. Zapiekam do momentu, aż wierzch się delikatnie zarumieni. Przed podaniem na talerz przygotowuję mus : garść świeżej mięty, sok z limonki, troszkę miodu ,odrobina otartej skórki z limonki i 4 kiwi wkładam do blendera i.. po chwili mus jest gotowy. Smacznego :) Idealne jako deser, wspaniałe jako 2 danie dla dzieci i nie tylko! Genialne na śniadanie:)

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych