Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Aksamitna sałatka z bakłażana, z sezamową nutą tahini i dodatkiem świeżej mięty to idealna letnia przekąska. Doskonale komponuje się z daniami z grilla.

Składniki

2 bakłażany
150 ml jogurtu greckiego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka pasty tahini
1 ząbek czosnku, przeciśniętego przez praskę
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki posiekanej mięty
sól do smaku
pieprz do smaku

Opis wykonania

1

Bakłażany przekrój na pół, nożem natnij kratkę, oprósz solą, pozostaw na 10 minut, by puściły wodę.

Spłucz bakłażany pod wodą, lekko wysusz ręcznikiem kuchennym. Posmaruj je oliwą z oliwek.

2

Ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia, wybierz w piekarniku funkcję Assist. 
Jeśli jej nie posiadasz, piecz warzywa  30–40 minut, do zarumienienia.

Upieczone bakłażany pozostaw do wystygnięcia.

3

Przestudzone bakłażany pokrój w kostkę dodaj jogurt, pastę tahini, sok z cytryny i posiekaną miętę.

Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku.


Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy