Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Aksamitna sałatka z bakłażana, z sezamową nutą tahini i dodatkiem świeżej mięty to idealna letnia przekąska. Doskonale komponuje się z daniami z grilla.

Składniki

2 bakłażany
150 ml jogurtu greckiego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka pasty tahini
1 ząbek czosnku, przeciśniętego przez praskę
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki posiekanej mięty
sól do smaku
pieprz do smaku

Opis wykonania

Bakłażany przekrój na pół, nożem natnij kratkę, oprósz solą, pozostaw na 10 minut, by puściły wodę.

Spłucz bakłażany pod wodą, lekko wysusz ręcznikiem kuchennym. Posmaruj je oliwą z oliwek.

Ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia, wybierz w piekarniku funkcję Assist. 
Jeśli jej nie posiadasz, piecz warzywa  30–40 minut, do zarumienienia.

Upieczone bakłażany pozostaw do wystygnięcia.

Przestudzone bakłażany pokrój w kostkę dodaj jogurt, pastę tahini, sok z cytryny i posiekaną miętę.

Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy