Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Sałatka z bakłażana i mięty

Opis wykonania

Aksamitna sałatka z bakłażana, z sezamową nutą tahini i dodatkiem świeżej mięty to idealna letnia przekąska. Doskonale komponuje się z daniami z grilla.

Sałatka z bakłażana i mięty - krok 1

Bakłażany przekrój na pół, nożem natnij kratkę, oprósz solą, pozostaw na 10 minut, by puściły wodę.

Spłucz bakłażany pod wodą, lekko wysusz ręcznikiem kuchennym. Posmaruj je oliwą z oliwek.

Sałatka z bakłażana i mięty - krok 2

Ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia, wybierz w piekarniku funkcję Assist. 
Jeśli jej nie posiadasz, piecz warzywa  30–40 minut, do zarumienienia.

Upieczone bakłażany pozostaw do wystygnięcia.

Sałatka z bakłażana i mięty - krok 3

Przestudzone bakłażany pokrój w kostkę dodaj jogurt, pastę tahini, sok z cytryny i posiekaną miętę.

Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Bosch do kuchni