Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przekąska idealna na fazę pucharową mistrzostw!

Składniki

Warzywa:
1 i 1/2 kg - kalafiora
150 ml - bulionu warzywnego
- sól
- cukier
Marynata:
1 pęczek - szczypiorku
250 g - kwaśnej śmietany
3 łyżki - miodu
4 łyżki - soku z cytryny
4 łyżki - oleju
- sól
- pieprz czarny
- cukier puder

Opis wykonania

Kalafiora umyj i pokrój na małe różyczki. Włóż do szklanego naczynia wraz ze 150 ml bulionu warzywnego oraz odrobiną soli i cukru, przykryj pokrywką i gotuj al dente przez 7–8 minut.

Szczypiorek opłucz, otrząśnij z wody i pokrój w cienkie plasterki.

Wymieszaj miód, sok z cytryny, olej i szczypiorek ze śmietaną i dopraw.

Odcedź kalafior i pozostaw do ostygnięcia.

Polej letni kalafior dipem, wymieszaj i odstaw na 30 minut. Następnie ponownie dopraw.

Accessories: średnie szklane naczynie z pokrywką


Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych