Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Smażone zielone pomidory

Opis wykonania

Doskonałe na kanapki lub jako dodatek do mięsa z piekarnika. W połączeniu z cukinią otrzymamy solidną porcję witamin, w które bogate są zielone warzywa.

Rzadziej spotykaną, ale równie smaczną odmianą pomidorów są te o zielonym kolorze. W smaku są mniej słodkie niż czerwone, dlatego bardziej nadają się jako dodatek do mięs. W połączeniu z cukinią stworzą delikatny, zielony mus.



Opis przygotowania:



  1. Pomidory pokrój w ćwiartki i wykrój szypułki. Cukinię pokrój w kostkę lub talarki.

  2. Cebulę i czosnek posiekaj, a w rondlu rozgrzej oliwę (2 łyżeczki).

  3. Do rondla wrzuć przygotowane składniki, dopraw solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.

  4. Podsmażaj około 10 minut, aż składniki się zrumienią.

  5. Przygotuj słoiczki i każdy wypełnij pomidorami z cukinią do 3/4 wysokości.

  6. Pozostałą oliwę podgrzej w rondlu (ale nie przegrzewaj) i zalej nią słoiczki z pomidorami, tak by zakryła całe warzywa.

  7. Słoiki szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem do wystudzenia.

TIP DIETETYCZNY



  • Zamiast oliwy możesz użyć dowolnego rodzaju oleju, także tych z dodatkiem ziół, czosnku czy chili. Delikatne podgrzanie nie sprawi, że stracą swoje właściwości, a Ty możesz wykorzystać ulubiony produkt. Do tego przepisu szczególnie nadają się oleje: rzepakowy, słonecznikowy czy z pestek winogron.