Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zielone smażone pomidory są doskonałe na kanapki lub jako dodatek do mięsa z piekarnika. Można je wykorzystać także do innych dań. Co dokładnie zrobić z zielonych pomidorów i jak przygotować je w słoikach?

Składniki

1 kg zielonych pomidorów
1 cukinia
1 ząbek czosnku
3/4 szklanki oliwy
Szczypta soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, chili i imbiru
1 ząbek czosnek

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
415.8 kcal
Tłuszcz
39.8 g
Węglowodany
10.8 g
Błonnik
3.6 g
Białko
4.3 g
Sól
0.9 g

Opis wykonania

Pomidory oczyść z szypułek i pokrój w ćwiartki. Cukinię - w talarki. Umyj wcześniej warzywa. Posiekaj cebulę oraz czosnek i podsmaż na rozgrzanym w rondlu oleju. Dodaj też warzywa. Przypraw i smaż aż składniki zarumienią się. Przygotuj słoczki, zapełnij je warzywami do 3/4 wysokości. 

Sprawdź >> Płyty grzewcze

Pozostałą oliwę podgrzej w rondlu (ale nie przegrzewaj) i zalej nią słoiczki z pomidorami, tak by zakryła całe warzywa. Szczelnie zakręć słoki i przekręć do góry dnem - do wystudzenia. 

Podawaj z daniami mięsnymi lub jako dodatek do kanapki. 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych