


Zielone smażone pomidory są doskonałe na kanapki lub jako dodatek do mięsa z piekarnika. Można je wykorzystać także do innych dań. Co dokładnie zrobić z zielonych pomidorów i jak przygotować je w słoikach?
Pomidory oczyść z szypułek i pokrój w ćwiartki. Cukinię - w talarki. Umyj wcześniej warzywa. Posiekaj cebulę oraz czosnek i podsmaż na rozgrzanym w rondlu oleju. Dodaj też warzywa. Przypraw i smaż aż składniki zarumienią się. Przygotuj słoczki, zapełnij je warzywami do 3/4 wysokości.
Sprawdź >> Płyty grzewcze
Pozostałą oliwę podgrzej w rondlu (ale nie przegrzewaj) i zalej nią słoiczki z pomidorami, tak by zakryła całe warzywa. Szczelnie zakręć słoki i przekręć do góry dnem - do wystudzenia.
Podawaj z daniami mięsnymi lub jako dodatek do kanapki.