Smażone zielone pomidory
4 porcje
45 min
Łatwe
Zielone smażone pomidory są doskonałe na kanapki lub jako dodatek do mięsa z piekarnika. Można je wykorzystać także do innych dań. Co dokładnie zrobić z zielonych pomidorów i jak przygotować je w słoikach?
Składniki
1 kg zielonych pomidorów
1 cukinia
1 ząbek czosnku
3/4 szklanki oliwy
Szczypta soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, chili i imbiru
1 ząbek czosnek
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
415.8 kcal
Tłuszcz
39.8 g
Węglowodany
10.8 g
Błonnik
3.6 g
Białko
4.3 g
Sól
0.9 g
Smażone zielone pomidory
Smażone zielone pomidory
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pomidory oczyść z szypułek i pokrój w ćwiartki. Cukinię - w talarki. Umyj wcześniej warzywa. Posiekaj cebulę oraz czosnek i podsmaż na rozgrzanym w rondlu oleju. Dodaj też warzywa. Przypraw i smaż aż składniki zarumienią się. Przygotuj słoczki, zapełnij je warzywami do 3/4 wysokości.
Sprawdź >> Płyty grzewcze
Pozostałą oliwę podgrzej w rondlu (ale nie przegrzewaj) i zalej nią słoiczki z pomidorami, tak by zakryła całe warzywa. Szczelnie zakręć słoki i przekręć do góry dnem - do wystudzenia.
Podawaj z daniami mięsnymi lub jako dodatek do kanapki.
Komentarze