Sos koperkowy

4 porcje
20 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Sos koperkowy
Sos koperkowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

W miseczce wymieszaj śmietanę z mąką.

Na patelnię rozgrzaną na płycie grzewczej dodaj masło i czosnek, lekko podsmaż. Dodaj bulion i wymieszaj. Po chwili dodaj śmietanę z mąką i mieszaj do zagęszczenia.

Po ok. 3 minutach dodaj posiekany koperek, sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Gotowy sos przelej do sosjerki lub polewaj nim gotowe dania.
Porada
Obawiasz się, że sos się przypali. Z palnikiem DualWok w płycie gazowej marki Bosch już nie musisz. Jego delikatny płomień chroni sos przed przypaleniem.

Komentarze