Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Aromatyczny, kremowy i pełen świeżego koperku sos jest szybki w przygotowaniu i doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas uroczystych obiadów.

Składniki

250 ml - bulionu
120 ml - śmietanki 30%
1 łyżka - mąki
1 łyżka - masła
1 ząbek - czosnku
1 pęczek - posiekanego koperku
1 łyżeczka - soku z cytryny

Opis wykonania

Krok 1

W miseczce wymieszaj śmietanę z mąką.

Krok 2

Na patelnię rozgrzaną na płycie grzewczej dodaj masło i czosnek, lekko podsmaż. Dodaj bulion i wymieszaj. Po chwili dodaj śmietanę z mąką i mieszaj do zagęszczenia.

Krok 3

Po ok. 3 minutach dodaj posiekany koperek, sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Gotowy sos przelej do sosjerki lub polewaj nim gotowe dania.

Porada

Obawiasz się, że sos się przypali. Z palnikiem DualWok w płycie gazowej marki Bosch już nie musisz. Jego delikatny płomień chroni sos przed przypaleniem.  



Bosh Logo
Bosh
Tagi
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy