Sos koperkowy
4 porcje
20 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Aromatyczny, kremowy i pełen świeżego koperku sos jest szybki w przygotowaniu i doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas uroczystych obiadów.
Składniki
250 ml - bulionu
120 ml - śmietanki 30%
1 łyżka - mąki
1 łyżka - masła
1 ząbek - czosnku
1 pęczek - posiekanego koperku
1 łyżeczka - soku z cytryny
Sos koperkowy
Sos koperkowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W miseczce wymieszaj śmietanę z mąką.
Na patelnię rozgrzaną na płycie grzewczej dodaj masło i czosnek, lekko podsmaż. Dodaj bulion i wymieszaj. Po chwili dodaj śmietanę z mąką i mieszaj do zagęszczenia.
Po ok. 3 minutach dodaj posiekany koperek, sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Gotowy sos przelej do sosjerki lub polewaj nim gotowe dania.
Porada
Obawiasz się, że sos się przypali. Z palnikiem DualWok w płycie gazowej marki Bosch już nie musisz. Jego delikatny płomień chroni sos przed przypaleniem.
Komentarze