Bagietka korzenna
4 porcje
60 min
Średnie
Składniki
Bagietka korzenna
Bagietka korzenna
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mieszamy mąkę (pszenną i żytnią) z solą, cukrem, drożdżami i przyprawą do piernika. Wlewamy wodę i oliwę, wyrabiamy ciasto (ręcznie lub mikserem). Powinno być gładkie, sprężyste i niezbyt twarde.
Ciasto przekładamy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. Następnie dzielimy ciasto na 3 części i z każdej formujemy bagietkę. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Uformowane bagietki odstawiamy do wyrastania na 30-40 minut. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni Celsjusza.
Przed włożeniem do piekarnika bagietki nacinamy ostrym nożem lub żyletką, a piekarnik spryskujemy wodą. Po 10 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 210 stopni Celsjusza i dopiekamy bagietki jeszcze przez 10-20 minut (czas pieczenia zależy od wielkości bułek). Upieczone bagietki studzimy na kratce.
Komentarze