Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Bagietka o chrupiącej, rumianej skórce i charakterystycznej, delikatnej korzennej nucie.

Składniki

300 g mąka pszenna typ 500
200 g mąka żytnia typ 720
1,5 łyżeczka sól
1 łyżeczka cukier
1 łyżeczka przyprawa korzenna do pierników
8 g drożdże suche
1 łyżka oliwa

Opis wykonania

Mieszamy mąkę (pszenną i żytnią) z solą, cukrem, drożdżami i przyprawą do piernika. Wlewamy wodę i oliwę, wyrabiamy ciasto (ręcznie lub mikserem). Powinno być gładkie, sprężyste i niezbyt twarde.

Ciasto przekładamy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. Następnie dzielimy ciasto na 3 części i z każdej formujemy bagietkę. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Uformowane bagietki odstawiamy do wyrastania na 30-40 minut. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni Celsjusza.

Przed włożeniem do piekarnika bagietki nacinamy ostrym nożem lub żyletką, a piekarnik spryskujemy wodą. Po 10 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 210 stopni Celsjusza i dopiekamy bagietki jeszcze przez 10-20 minut (czas pieczenia zależy od wielkości bułek). Upieczone bagietki studzimy na kratce.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych