SPAGHETTI Z MAŁŻAMI I WINEM
3 porcje
30 min
Łatwe
Pyszne małże z makaronem i winem.
Składniki
1000 g małże w skorupkach
250 g spaghetti
1 szt. pomidory w puszce
1 szt. cebula
2 szt. czosnek, ząbki
4 łyżka olej
200 ml wino białe wytrawne
1 szt. pęczek natki pietruszki
1 g sól
1 g pieprz
1 g ostra papryka
50 g parmezan
SPAGHETTI Z MAŁŻAMI I WINEM
SPAGHETTI Z MAŁŻAMI I WINEM
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Na patelni podpiec na oleju pokrojoną cebule i czosnek, następnie wlać pomidory i chwile gotować aż sos się zredukuje, doprawić do smaku. Małże dokładnie umyć pod bieżącą wodą. do sosu dodać małże i wlać wino. Chwilkę przykryć patelnię pokrywką, jak tylko małże zaczną się otwierać, dusić około 8-10 minut lecz nie dłużej bo omułki staną się twarde. Następnie dodajemy do małży makaron i lekko mieszamy. Wsypujemy dużą ilość natki pietruszki oraz doprawić według uznania ostrą papryką i pieprzem. Podajemy od razu.
Smacznego.
Komentarze