Szafranowe Tortellini z farszem z krewetek i boczku w sosie krewetkowym.
3 porcje
60 min
Trudne
Królewskie duże tortellini z dodatkiem szafranu w cieście z farszem z krewetek i boczku w sosie krewetkowym.
Składniki
250 g Mąka pszenna
2 szt. Jajka
4 szt. Krewetki (duże black tiger)
200 ml Wino czerwone
1 szczypta Szafran
1 łyżka Masło
1 łyżeczka Sól
1 szczypta Pieprz
1/4 szt. Cytryna
1 garść Kolendry
100 g Ricotta
80 g Boczek
1 łyżka Oliwa
Szafranowe Tortellini z farszem z krewetek i boczku w sosie krewetkowym.
Szafranowe Tortellini z farszem z krewetek i boczku w sosie krewetkowym.
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Szafran zalać 20 ml wrzątku. Odstawić do ostudzenia.
2. Mąkę połączyć z jajkami i dodać wodę szafranową. Ciasto zagnieść. i cienko rozwałkować. Następnie wykroić duże około 8cm okręgi.
3. Krewetki należy obrać ze skorupek oraz oderwać głowy. Mięso z krewetek drobno pokroić i krótko przesmażyć razem z drobno pokrojonym boczkiem. Kiedy całość ostygnie, dodać ricottę i posiekaną drobno kolendrę. Tak otrzymujemy farsz.
4. Farsz nałożyć na wykrojone okręgi i zawinąć tak jak tortellini.
5. Gotować w osolonej wodzie przez około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
6. Skorupki i głowy z krewetek przesmażyć w rondlu na oliwie wraz z posiekaną drobno szalotką. Kiedy skorupki i głowy zmienią kolor a szalotka się zeszkli dodać czerwone wino, sok z cytryny i gotować przez 5 minut. Po tym czasie sos przelać przez sito na na patelnie i zagęścić za pomocą dodania zimnego masła. Doprawić solą i pieprzem..
7. Danie podajemy na gorąco najlepiej w głębokim talerzu układając tortellini na sosie dekorując świeżą kolendrą.
Komentarze