Warzywne parpadelle
2 porcje
20 min
Łatwe
Danie bardzo aromatyczne. Lekkie ale sycące. Odrobina oliwy jest konieczna aby wspomóc przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Składniki
3 szt. Marchewki
1 szt. Cukinia
3 szt. Duże ząbki czosnku
1 szt. Pęczek koperku
1 szt. Garść świeżej bazylii
350 g Kolby mini kukurydzy
5 szt. Ziarna pieprzu
7 szt. Ziarna kolędry
1 łyżka Oliwa z oliwek
Warzywne parpadelle
Warzywne parpadelle
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Marchew i cukinie obieramy, za pomocą obieraczki do jarzyn kroimy w cienkie, szerokie paski. Wrzucamy na suchą, lekko rozgrzaną patelnię. Podlewamy trzema łyżkami wody, dusimy na małym ogniu. Kukurydze kroimy w krążki, koperek i bazylie siekamy, dorzucamy na patelnię. Kolendrę z pieprzem tłuczemy w moździeżu, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz oliwę. Całość wrzucamy na patelnię. Dusimy mieszając od czasu do czasu, aż marchewka będzie al dente.
Komentarze