Wołowina na chińską nutę
4 porcje
45 min
Średnie
danie nie tylko na obiad
Składniki
30 dkg fasolka szparagowa
3 szt. marchew
30 dkg pieczarki
0,5 kg łopatka wołowa
2 szt. pomidor
20 g kiełki fasoli mung
2 łyżka sos sojowy ciemny
1,5 łyżka sos rybny
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
1 szczypta chilli
1 łyżeczka imbir
Wołowina na chińską nutę
Wołowina na chińską nutę
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Fasolkę opłukać, odciąć końce i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewki obrać, opłukać i pokroić w plastry. Marchewki ugotować razem z fasolką w osolonej wodzie. Pieczarki opłukać, pokroić w plastry i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Łopatkę opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać sos sojowy i sos rybny. Smażyć do miękkości. W razie potrzeby można podlać trochę wodą i podsmażyć w powstałym sosie do czasu, aż mięso zmięknie. Do mięsa dodać fasolkę z marchewką, pomidora pokrojonego w kostkę, imbir oraz pieczarki. Wszystko razem dokładnie podsmażyć 5 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chilli. Na sam koniec dodać kiełki fasoli mung lub można nimi posypać gotowe danie. Dobrze razem wymieszać. Najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na sypko.
Komentarze