Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
danie nie tylko na obiad

Składniki

30 dkg fasolka szparagowa
3 szt. marchew
30 dkg pieczarki
0,5 kg łopatka wołowa
2 szt. pomidor
20 g kiełki fasoli mung
2 łyżka sos sojowy ciemny
1,5 łyżka sos rybny
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
1 szczypta chilli
1 łyżeczka imbir

Opis wykonania

Fasolkę opłukać, odciąć końce i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewki obrać, opłukać i pokroić w plastry. Marchewki ugotować razem z fasolką w osolonej wodzie. Pieczarki opłukać, pokroić w plastry i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Łopatkę opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać sos sojowy i sos rybny. Smażyć do miękkości. W razie potrzeby można podlać trochę wodą i podsmażyć w powstałym sosie do czasu, aż mięso zmięknie. Do mięsa dodać fasolkę z marchewką, pomidora pokrojonego w kostkę, imbir oraz pieczarki. Wszystko razem dokładnie podsmażyć 5 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chilli. Na sam koniec dodać kiełki fasoli mung lub można nimi posypać gotowe danie. Dobrze razem wymieszać. Najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na sypko.

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych