Zabawa z ryżem, komosą ryżową i kaszami
4 porcje
Średnie
Danie oparte na zdrowych ekologicznych ryżach, ziarnach komosy ryżowej i kaszy bulgur z jajkiem sadzonym zdobionym koperkiem.
Składniki
1 szt. jajko
2 szt. szynka
100 g ryż brązowy długoziarnisty
50 g bulgur z zielonego groszku
50 g bulgur z łubinu
50 g bulgur z pszenicy
50 g komosa ryżowa biała
50 g komosa ryżowa czarna
50 g komosa ryżowa czarna
1 łyżka olej
1 garść koperek
Zabawa z ryżem, komosą ryżową i kaszami
Zabawa z ryżem, komosą ryżową i kaszami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ugotować ryż brązowy długoziarnisty, ziarna komosy białej, czerwonej i czarnej oraz bulgur z pszenicy, bulgur z łubinu, bulgur z zielonego groszku. Po wyjęciu i ostudzeniu ryż brązowy długoziarnisty oraz bulgur z pszenicy, bulgur z łubinu, bulgur z zielonego groszku włożyć do foremki o dowolnym kształcie, np. motyla. Oddzielić żółtko od białka. Do białka dodać posiekanego koperku. Podgrzać olej na patelni. Usmażyć plasterki szynki oraz białko z koperkiem i nałożyć żółtko. Podawać z ryżem brązowym długoziarnistym, ziarnami komosy białej, czerwonej i czarnej ozdobionej koperkiem oraz motylem z ryżem brązowym długoziarnistym oraz bulgurem z pszenicy, łubinu i z zielonego groszku.
Komentarze