Zielony wzrok Gorgony
3 porcje
60 min
Średnie
Makaron z gorgonzolowo-szpinakowym sosem i wędzonym łososiem w tle to pyszna i kolorowa alternatywa dla kuchni nudnej, ponurej i jesiennej. Smacznego!
Składniki
250 g makaron muszelki
250 g szpinak mrożony lub świeży
150 g łosoś wędzony
100 g ser gorgonzola picante
50 g ser hochlander lub inny żółty
200 g śmietana 18%
1 garść orzechy włoskie
1 łyżeczka masło do smażenia
1 szczypta przyprawy: pieprz, sól (opcjonalnie), tymianek, pietruszka, koperek, gałka muszkatołowa
Zielony wzrok Gorgony
Zielony wzrok Gorgony
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy na bok.
W tym czasie nagrzewamy patelnię nasmarowaną lekko masłem i rzucamy na nią szpinak. Podgrzewamy szpinak na średnim ogniu, aż roztopi się, a woda odparuje, co zwykle trwa kilkanaście minut. Następnie doprawiamy zieleninę do smaku i zalewamy śmietaną. Podgrzewamy całość kilka minut, żeby się dobrze nagrzała.
Kroimy sery w kostkę i dorzucamy do patelni - zostawiając kilka kosteczek gorgonzoli do dekoracji. Teraz trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo twarda skórka włoskiego specjału długo się roztapia. Gdy to już nastąpi, dorzucamy pokrojonego dość drobno łososia i jeszcze kilka minut podduszamy całość, żeby się smaki wymieszały. Oczywiście, doprawianie do smaku jest wskazane! :-)
Gdy zielona papka będzie już gotowa, wykładamy sos na makaron, całość posypujemy dodatkowo serem i orzechami włoskimi. A później... później odkrywamy, że szpinak nie jest wcale taki zły, zwłaszcza w oryginalnym połączeniu z gorgonzolą i łososiem!
Smacznego!
P.S. Sosu zostanie pewnie więcej, niż makaronu, ale można go zużyć np. na nadzienie do naleśników. Polecam. :-)
Komentarze