Chłodnik ogórkowy
Chłodnik to doskonała propozycja na lato. Jedną z najpopularniejszych wersji tej zupy jest chłodnik ogórkowy. Wyróżnia go lekki i przyjemny smak, zapewniający uczucie orzeźwienia. Przepis nachłodnik ogórkowy jest bardzo...
Czytaj więcej
Chłodnik to doskonała propozycja na lato. Jedną z najpopularniejszych wersji tej zupy jest chłodnik ogórkowy. Wyróżnia go lekki i przyjemny smak, zapewniający uczucie orzeźwienia. Przepis na chłodnik ogórkowy jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.
Jak zrobić chłodnik ogórkowy?
Chłodnik ogórkowy nie wymaga gotowania, co znacząco skraca czas jego przygotowania. Wszystkie składniki wystarczy ze sobą wymieszać lub zmiksować blenderem.
Chłodnik ogórkowy przygotowuje się z ogórków gruntowych. Mają one intensywniejszy smak niż te szklarniowe. Ogórków przeznaczonych na chłodnik nie trzeba obierać ze skórki. Wystarczy dokładnie je umyć i ewentualnie sparzyć we wrzątku. Skórka doda zupie chrupkości i kontrastowego akcentu kolorystycznego. W przypadku większych ogórków można usunąć gniazda nasienne ze względu na twarde pestki. Ogórki do chłodnika najczęściej ściera się na tarce. Dla urozmaicenia konsystencji można połowę ogórków zetrzeć na małym oczku a drugą połowę na dużym lub po połączeniu z resztą składników zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Chłodnik ogórkowy przygotowuje najczęściej się na bazie jogurtu lub maślanki. Gotową zupę doprawia się do smaku sokiem z cytryny, koperkiem oraz czosnkiem. Smak chłodnika można wzbogacić dodając do niego awokado, jabłko, seler naciowy, szalotkę lub parzonego pora. Przed podaniem chłodnik umieszcza się w lodówce na około 30 minut, by smaki dobrze się połączyły. Gotowy chłodnik ogórkowy można podać sam, z dodatkiem jaja lub młodych ziemniaczków.
Chłodnik ogórkowy można z powodzeniem przygotować również w wegańskiej wersji. Zamiast nabiału wykorzystuje się namoczone orzechy nerkowca, które miksuje się z resztą składników na chłodnik.