Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zapraszamy do świata orzeźwiających smaków letniej kuchni. Oto przepis, który zaspokoi Twoje pragnienie w upalne dni i zaskoczy gości podczas spotkań w ogrodzie – oto przepis na chłodnik ogórkowy, pełen świeżości, sycący, a jednocześnie lekki.

Składniki

1 l maślanki
5 szt. ogórki gruntowe
2 ząbki czosnek
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek koperku
1/2 łyżeczka cukru
do smaku pieprz biały i sól

Opis wykonania

Zanim zaczniesz

Zupę na lato – chłodnik ogórkowy – można zrobić w dwóch wersjach: na maślance lub na jogurcie. Bazą zupy chłodnik są produkty mleczne oraz warzywa, najczęściej ogórki, buraki, rzodkiewki czy botwinka.

Przepis na chłodnik ogórkowy jest bardzo prosty – maślankę przelewamy do garnka i dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.

Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w większą kostkę. Można to zrobić za pomocą specjalnej końcówki do krojenia w kostkę w robocie kuchennym Bosch MUM. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. Opcjonalnie warzywa można zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub też blendować na gładką masę.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku przyprawami i wstawiamy do lodówki na około pół godziny.

Chłodnik podajemy z młodymi ziemniakami posypanymi świeżo posiekanym koperkiem.

Wskazówki 

Chłodnik ogórkowy na jogurcie naturalnym będzie rzadki, zaś ten na jogurcie greckim stosunkowo gęsty.

Chłodnik ogórkowy – kalorie dla wersji na maślance, kefirze czy też jogurcie są niskoenergetyczne, nie przekracza 100 kcal na 100 gram gotowego dania.

Dodatkowo chłodnik ogórkowy jest niskostrawny, nie obciążą nadmiernie pracy układu pokarmowego, dlatego mogą po niego sięgać zarówno osoby na diecie, dzieci, jak i ludzie starsi.

Chłodnik występuje nie tylko w wersji wegańskiej (z warzywami lub owocami), ale także z dodatkiem szyjek rakowych – to danie litewskie na bazie jogurtu greckiego, buraków, rzodkiewek, koperku oraz szyjkami rakowymi z zalewy.

Polecamy także wyjątkowo bogaty w składniki chłodnik ogórkowy na bazie bulionu mięsnego, z octem jabłkowym, miętą, bazylią, sałatą lodową oraz piersiami z kurczaka.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Coś fantastycznego, na upalne dni !
MiszelPiszel
Chłodnik robię z maślanki, przyzwyczajenie... tak robiła moja babcia i mama a smak dzieciństwa pozostał.
Radosław
Wygląda super, wypróbuję w wakacje
Ewusia1222
Idealny chłodnik na lato- polecam