Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Okroszka to rosyjska wersja chłodnika z ogórków na kefirze lub kwasie chlebowym. Dzięki dodatkowi wędzonej szyki jest treściwym i sycącym posiłkiem.

Składniki

600 g ogórek gruntowy
1 pęczek szczypiorku duży
1 l kefiru
150 g wędzonej szynki
3 łyżeczki musztardy ostrej
4 jajka ugotowane na twardo
sól do smaku
pieprz do smaku

Opis wykonania

Obrane ogórki i szynkę pokrój w kostkę. 

Szczypiorek drobno posiekaj, odłóż 2 łyżki do dekoracji.

Jajka na twardo drobno posiekaj.

Przełóż do wyższego naczynia kefir, szczypiorek, 4 łyżki ogórka i musztardę. Zmiksuj blenderem na jednolitą masę.

Do masy dodaj kostki z ogórka, szynki, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.

Rosyjską zupę przełóż na talerze i udekoruj szczypiorkiem. 

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Jedna z bardziej tradycyjnych zup w Rosji ! Polecam