Zupa rosyjska okroszka
![Zupa rosyjska okroszka](https://akademiasmaku.pl/storage/7897/conversions/zupa-rosyjska-okroszka-5082-single.webp)
4 porcje
20 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Okroszka to rosyjska wersja chłodnika z ogórków na kefirze lub kwasie chlebowym. Dzięki dodatkowi wędzonej szyki jest treściwym i sycącym posiłkiem.
Składniki
600 g ogórek gruntowy
1 pęczek szczypiorku duży
1 l kefiru
150 g wędzonej szynki
3 łyżeczki musztardy ostrej
4 jajka ugotowane na twardo
sól do smaku
pieprz do smaku
Zupa rosyjska okroszka
Zupa rosyjska okroszka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/10217/conversions/N8BB4kDIValCvP-thumb.webp)
Obrane ogórki i szynkę pokrój w kostkę.
Szczypiorek drobno posiekaj, odłóż 2 łyżki do dekoracji.
Jajka na twardo drobno posiekaj.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/10218/conversions/nog5WbyOZX6YK6-thumb.webp)
Przełóż do wyższego naczynia kefir, szczypiorek, 4 łyżki ogórka i musztardę. Zmiksuj blenderem na jednolitą masę.
Do masy dodaj kostki z ogórka, szynki, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/10219/conversions/IqtzDq19gCMNfP-thumb.webp)
Rosyjską zupę przełóż na talerze i udekoruj szczypiorkiem.
Komentarze