Bułgarski chłodnik ze świeżych ogórków
4 porcje
35 min
Łatwe
4 (Ilość ocen: 1)
Tarator to zupa charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej. Jest odpowiednikiem polskiego chłodniku, co udowadnia, że zupy na obiad wcale nie muszą być gorące.
Składniki
3 szt. Ogórek
700 ml Jogurt grecki
1 szt. Czosnek
1 garść Szczypiorek
1 garść Świeża mięta
1 szczypta Sól
100 ml Oliwa
1 garść Orzechy włoskie
Bułgarski chłodnik ze świeżych ogórków
Bułgarski chłodnik ze świeżych ogórków
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Ogórki obierz, a następnie zetrzyj je na tarce na największych oczkach.
- Dodaj sól, wymieszaj i odstaw na 10-15 minut.
- Po tym czasie odsącz i przełóż do większego naczynia – tego w którym szykujemy chłodnik.
- Dodaj wyciśnięty albo pokrojony czosnek, pokrojoną miętę oraz szczypiorek, oliwę.
- Całość zalej jogurtem, dobrze wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Odstaw do lodówki na minium godzinę.
- Po wyjęciu z lodówki przybierz prażonymi włoskimi orzechami i listkiem świeżej mięty.
Komentarze