Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Bułgarski chłodnik ze świeżych ogórków

Opis wykonania

Tarator to zupa charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej. Jest odpowiednikiem polskiego chłodniku, co udowadnia, że zupy na obiad wcale nie muszą być gorące.

baner reklamowy maszynki do mielenia
  1. Ogórki obierz, a następnie zetrzyj je na tarce na największych oczkach.
  2. Dodaj sól, wymieszaj i odstaw na 10-15 minut.
  3. Po tym czasie odsącz i przełóż do większego naczynia – tego w którym szykujemy chłodnik.
  4. Dodaj wyciśnięty albo pokrojony czosnek, pokrojoną miętę oraz szczypiorek, oliwę.
  5. Całość zalej jogurtem, dobrze wymieszaj.
  6. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  7. Odstaw do lodówki na minium godzinę. 
  8. Po wyjęciu z lodówki przybierz prażonymi włoskimi orzechami i listkiem świeżej mięty.