Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Bułgarski chłodnik ze świeżych ogórków

Bułgarski chłodnik ze świeżych ogórków
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

35 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Tarator to zupa charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej. Jest odpowiednikiem polskiego chłodniku, co udowadnia, że zupy na obiad wcale nie muszą być gorące.

Składniki

3 szt. Ogórek
700 ml Jogurt grecki
1 szt. Czosnek
1 garść Szczypiorek
1 garść Świeża mięta
1 szczypta Sól
100 ml Oliwa
1 garść Orzechy włoskie

Opis wykonania

  1. Ogórki obierz, a następnie zetrzyj je na tarce na największych oczkach.
  2. Dodaj sól, wymieszaj i odstaw na 10-15 minut.
  3. Po tym czasie odsącz i przełóż do większego naczynia – tego w którym szykujemy chłodnik.
  4. Dodaj wyciśnięty albo pokrojony czosnek, pokrojoną miętę oraz szczypiorek, oliwę.
  5. Całość zalej jogurtem, dobrze wymieszaj.
  6. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  7. Odstaw do lodówki na minium godzinę. 
  8. Po wyjęciu z lodówki przybierz prażonymi włoskimi orzechami i listkiem świeżej mięty.
Oceń przepis
Średnia ocen: 4, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Lubię dodawać do moich zup trochę orzechów włoskich przed podaniem.
fiziowaaa
Bardzo smaczny, polecam!