Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Dobre zupy nie zawsze są gorące - chłodniki mają swój niepowtarzalny urok! !!!TORPEDA!!!

Składniki

1.5kg. ogórków zielonych
1 główka sałaty lodowej
2l. kefiru
1/2l. śmietany 12%
2 gałązki świeżej bazyli
2 gałązki świeżej mięty
3 ząbki czosnku
20ml. octu jabłkowego
sól morska,świeżo zmielony pieprz do smaku
2l.bulionu drobiowego
2 piersi z kurczaka ok.300g
50g. żelatyny
1 pęczek koperku
10 jajek
pomidorki koktajlowe do dekoracji

Opis wykonania

Ogórki obieramy ,kroimy wzdłuż na pół ,usuwamy pestki,kroimy na mniejsze kawałki wrzucamy do miski,dodajemy pół główki sałaty lodowej,świeże zioła,wlewamy kefir,śmietanę,ocet,czosnek miksujemy blenderem,doprawiamy do smaku.Druą połówkę sałaty rozdrabniamy,wrzucamy do chłodnika.Wkładamy do lodówki.W między czasie filety doprawiamy solą i pieprzem,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180`C pieczymy 30min,wyjmujemy studzimy kroimy w małą kostkę.Bulion zagotowujemy.Do gorącego bulionu wsypujemy żelatynę energicznie mieszając trzepaczką,dodajemy pokrojone filety,doprawiamy do smaku,wrzucamy posiekany koperek,rozlewamy do kubeczków,odstawiamy do lodówki aby stężało.Jajka gotujemy na twardo.Chłodnik rozlewamy,do talerzy,podajemy z tymbalikiem i jajkiem,dekorujemy pomidorkami.SMACZNEGO.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
ciekawa forma podania