Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Cielęcina

Tagi
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Cielęcina – co to za mięso?

Cielęcina to rodzaj mięsa czerwonego. To delikatne mięso cieląt liczących od 2 tygodni do pół roku. Charakteryzuje się jasnoróżowym kolorem i lekko kwaśnym zapachu, który spowodowany jest karmieniem cieląt mlekiem. Na tego rodzaju mięsie znajdziemy sporo przerostów i niewiele tkanki tłuszczowej.

Cielęcina – właściwości

Mięso to jest bardzo dobrym źródłem białka, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B (zwłaszcza B2 i B12). Cielęcina jest chudym i praktycznie beztłuszczowym mięsem, dlatego nie sprzyja miażdżycy czy chorobie niedokrwiennej serca. Jest również lekkostrawna i można ją spożywać na diecie.

Jak przyrządzić cielęcinę?

Dania z cielęciny są bardzo delikatne, jednak należy wiedzieć, jak odpowiednio przyrządzić to mięso – najlepiej je dusić lub piec. Co zrobić z cielęciny? Wiosną warto przygotować duszoną cielęcinę ze szparagami, a zimą rozgrzewającą potrawkę z cielęciną. Z kolei w wersji z piekarnika można pokusić się na cielęcinę pieczoną w ziołach. Doskonale pasuje do niej sos grzybowy i czerwone wino.