Szaszłyki
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Szaszłyki
Szaszłyki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cielęcinę opłukać pod zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w kostkę o grubości ok. 2 cm i nadziać na metalowe patyczki. Ułożyć na dużym talerzu. Wszystkie składniki na sos zmiksować w mikserze lub robocie kuchennym. Połową sosu polać szaszłyki. Odstawić do lodówki na co ziemnych najmniej 2 godziny. Szaszłyki ułożyć w formie do zapiekanek i grillować, jak podano poniżej. W międzyczasie podgrzać na kuchence 1 pozostały sos i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut. Podawać z szaszłykami. Sposób nastawiania: grill o dużej powierzchni, średni i mikrofalówka 90 W, 20-30 minut. Obrócić po ok. 15 minutach. Wariant: można użyć również innego mięsa, np. wieprzowego lub piersi z indyka. Wskazówka: patyczki drewniane należy moczyć w wodzie przez co najmniej jedna godzinę. W tym celu należy napełnić wodą duże naczynie i włożyć w nie patyczki. Patyczki obciążyć ciężkim przedmiotem, np. miską.
Komentarze