Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Filet w panierce ziołowej

Opis wykonania

Filet wieprzowy z pieczenią cielęcą, gotowaną szynką i sadłem wieprzowym.

Włożyć sadło wieprzowe do letniej wody. Zioła umyć w zimnej wodzie, osuszyć, usunąć ogonki. Zioła bardzo drobno posiekać. Śmietanę, bułkę tartą, musztardę i przyprawy wymieszać z ziołami. Dodać pokrojoną pieczeń cielęca i wymieszać. Opłukać filet zimną wodą, osuszyć, przyprawić i owinąć szynką. Sadło wieprzowe pozostawić do osuszenia i na blacie utworzyć z niego prostokąt. Rozsmarować masę ziołowa na sadle na długość l podwójną szerokość filetu. Ułożyć filet na środku I zawinąć w sadło. Filet powinien być ze wszystkich stron otoczony masą ziołową. Zawinąć końce i ułożyć filet zawiniętą stroną do dołu w formie do zapiekanek. Dodać wody. Piec bez przykrycia, jak podano poniżej. Przed krojeniem odczekać 5 minut. Sposób nastawiania: Gorące powietrze 200-220⁰C i mikrofalówka 180 W, 35-45 minut. Czas pozostawienia potrawy w komorze: 5 minut. Wskazówka: sadło wieprzowe należy uprzednio zamówić u rzeźnika.