Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Filet wieprzowy z pieczenią cielęcą, gotowaną szynką i sadłem wieprzowym.

Składniki

sadło wieprzowe (dostępne u rzeźnika)
pęczek pietruszki
pęczek szczypiorku
50 ml słodkiej śmietany
30 g bułki tartej
1 łyżeczka musztardy Dijon
pieprz cayenne
pieprz świeżo mielony
400 g pieczeni cielęcej
filet wieprzowy (ok. 500 g)
plastry gotowanej szynki
50 ml wody

Opis wykonania

Włożyć sadło wieprzowe do letniej wody. Zioła umyć w zimnej wodzie, osuszyć, usunąć ogonki. Zioła bardzo drobno posiekać. Śmietanę, bułkę tartą, musztardę i przyprawy wymieszać z ziołami. Dodać pokrojoną pieczeń cielęca i wymieszać. Opłukać filet zimną wodą, osuszyć, przyprawić i owinąć szynką. Sadło wieprzowe pozostawić do osuszenia i na blacie utworzyć z niego prostokąt. Rozsmarować masę ziołowa na sadle na długość l podwójną szerokość filetu. Ułożyć filet na środku I zawinąć w sadło. Filet powinien być ze wszystkich stron otoczony masą ziołową. Zawinąć końce i ułożyć filet zawiniętą stroną do dołu w formie do zapiekanek. Dodać wody. Piec bez przykrycia, jak podano poniżej. Przed krojeniem odczekać 5 minut. Sposób nastawiania: Gorące powietrze 200-220⁰C i mikrofalówka 180 W, 35-45 minut. Czas pozostawienia potrawy w komorze: 5 minut. Wskazówka: sadło wieprzowe należy uprzednio zamówić u rzeźnika.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych