Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wołowina w formie fileta w cieście francuskim z nadzieniem z cielęciny.

Składniki

1 kg fileta z mięsa wołowego
1 łyżka roztopionego masła
1 łyżeczka pieprzu Cayenne
2 łyżeczka czarnego pieprzu
sól
Ciasto:
500 g ciasta francuskiego
żółtko
1 łyżka mleka
Nadzienie:
50 g masła
cebula
100 g świeżych pietruszek
namoczona bułka
300 g drobno mielonej cielęciny
jajka
1/2 łyżeczka soli
1/2 łyżeczka czarnego pieprzu
3-4 łyżka posiekanych ziół
2 łyżka bułki tartej

Opis wykonania

Ciasto francuskie rozmrozić zgodnie z zaleceniami podanymi na opakowaniu przez producenta. Opłukać filet pod zimną wodą i osuszyć papierem kuchennym. Przysmażać na gorącym maśle topionym w naczyniu na polu grzejnym przez około 15 minut. Schłodzić i następnie doprawić do smaku przyprawami. Na nadzienie posiekać cebulkę i poddusić na maśle. Oczyścić pieczarki, pokroić na cienkie plasterki, dodać do cebulki i również poddusić. Bułki dobrze odcisnąć, dodać i poddusić. Przełożyć masę do naczynia i trochę schłodzić. Dodać pozostałe składniki i całość wyrobić do uzyskania elastycznej masy. Ciasto francuskie rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy lub blacie roboczym. Trochę ciasta odłożyć do przyozdobienia. Na środku rozwałkowanego ciasta rozsmarować dwie trzecie nadzienia. Położyć na nim filet, przykryć resztą nadzienia, założyć wolnymi bokami ciasta i tą stroną do dołu położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze uniwersalnej. Brzegi ciasta lekko docisnąć. Resztę ciasta pokroić w paski, ich dolną stronę nawilżyć wodą i przyozdobić nimi powierzchnię potrawy. Na koniec posmarować rozbełtanym żółtkiem. Filet pozostawić na 10-15 minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik i piec filet w podany sposób. Sposób nastawiania: grzanie górne/dolne 190-210⁰C 45-55 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Toporkiewicz
Pyszne na obiad
Aleksandra J
Bardzo fajny obiad ☺️