Golonka
Golonka to danie najbardziej popularne w Niemczech, ale i uwielbiane przed Polaków. Ta część tuszy wieprzowej charakteryzuje się wybornym smakiem, a to dlatego, że zawiera dużą ilość tłuszczu. Zaś...
Czytaj więcej
Golonka to danie najbardziej popularne w Niemczech, ale i uwielbiane przed Polaków. Ta część tuszy wieprzowej charakteryzuje się wybornym smakiem, a to dlatego, że zawiera dużą ilość tłuszczu. Zaś tłuszcz znany jest z tego, że jest nośnikiem smaku. Dlatego to, co tłustsze – najczęściej bardziej nam smakuje. Ile piec golonkę? To zależy od wielkości kawałka mięsa, ale zazwyczaj najpierw golonka gotowana jest w bulionie przez około dwie godziny, a dopiero potem przekłada się ją do piekarnika. Taka golonka jest wówczas pieczona przez około 30 minut, by uzyskać najlepsze mięso – kruche na zewnątrz, a rozpływające się w środku. Co wybrać: golonka w piwie, a może golonka po staropolsku?
Golonka po staropolsku i nie tylko – przepisy Akademii Smaku
Sztandarowy przepis Akademii Smaku na golonkę to nieco inne rozwiązanie kulinarne, niż znana wszystkim golonka po staropolsku czy golonka w piwie. Proponujemy podanie tego mięsa na… makaronie. Na pewno zaskoczy na Twoich gości. Pamiętaj jednak, by odpowiednio długo gotować golonkę w wodzie, aby mięso było miękkie. Dopiero potem włóż ją do pieczenia w piekarniku, żeby skórka stała się chrupiąca. Możesz nieco zmienić ten przepis i przygotować golonkę pieczoną z cebulą – wkładając do piekarnika obficie obłóż mięso pokrojonym warzywem i tak zapiekaj.
Ciekawym sposobem podania golonki jest… pizza! W tej wariacji na temat golonki użyto mięsa peklowanego.