Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Golonka

Golonka

Golonka to danie najbardziej popularne w Niemczech, ale i uwielbiane przed Polaków. Ta część tuszy wieprzowej charakteryzuje się wybornym smakiem, a to dlatego, że zawiera dużą ilość tłuszczu. Zaś...

Czytaj więcej
Golonka
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Golonka to danie najbardziej popularne w Niemczech, ale i uwielbiane przed Polaków. Ta część tuszy wieprzowej charakteryzuje się wybornym smakiem, a to dlatego, że zawiera dużą ilość tłuszczu. Zaś tłuszcz znany jest z tego, że jest nośnikiem smaku. Dlatego to, co tłustsze – najczęściej bardziej nam smakuje. Ile piec golonkę? To zależy od wielkości kawałka mięsa, ale zazwyczaj najpierw golonka gotowana jest w bulionie przez około dwie godziny, a dopiero potem przekłada się ją do piekarnika. Taka golonka jest wówczas pieczona przez około 30 minut, by uzyskać najlepsze mięso – kruche na zewnątrz, a rozpływające się w środku. Co wybrać: golonka w piwie, a może golonka po staropolsku?

Golonka po staropolsku i nie tylko – przepisy Akademii Smaku

Sztandarowy przepis Akademii Smaku na golonkę to nieco inne rozwiązanie kulinarne, niż znana wszystkim golonka po staropolsku czy golonka w piwie. Proponujemy podanie tego mięsa na… makaronie. Na pewno zaskoczy na Twoich gości. Pamiętaj jednak, by odpowiednio długo gotować golonkę w wodzie, aby mięso było miękkie. Dopiero potem włóż ją do pieczenia w piekarniku, żeby skórka stała się chrupiąca. Możesz nieco zmienić ten przepis i przygotować golonkę pieczoną z cebulą – wkładając do piekarnika obficie obłóż mięso pokrojonym warzywem i tak zapiekaj.

Ciekawym sposobem podania golonki jest… pizza! W tej wariacji na temat golonki użyto mięsa peklowanego.