Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Kotleciki gryczane z sosem pieczarkowym

Kotleciki gryczane z sosem pieczarkowym
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Malutkie kotleciki z mięsa gotowanego. Dodatkowo kasza gryczana palona, smakują idealnie w połączeniu z sosem pieczarkowym.

Składniki

250 g ugotowanego mięsa (golonka z indyka)
150 g kaszy gryczanej
2 g cebule
1 szt. ugotowana marchew
1 szt. ugotowana pietruszka
1 łyżka płaska przypraw toskańskich
1 łyżka igiełek świeżego tymianku
2 g małe jajka
5 łyżka mąki pszennej
bułka tarta
500 g pieczarek
2 szt. ziela angielskie
2 szt. liście laurowe
2 szt. ząbki czosnku ze skórką
500 ml bulionu
100 ml śmietany 30%,
1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
1 szt. pęczek świeżego koperku
pieprz czarny mielony do smaku
sól do smaku
olej rzepakowy do smażenia

Opis wykonania

Sos: W rondelku zagotowujemy 0,7l wody z zielem angielskim, liściem laurowym, ząbkami czosnku i papryczką chili. Na patelni rozgrzewamy ok. 4 łyżki oleju i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę.Połowę cebuli odkładamy, będzie potrzebna do kotlecików. Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do cebuli, smażymy, przekładamy do gotującej się wody, dolewamy bulionu i dusimy pod przykryciem. Z mąki robimy zasmażkę. Śmietankę mieszamy z sosem sojowym i dolewamy do pieczarek. Całość mieszamy. Dodajemy rozpuszczoną w wodzie 1 płaska łyżkę zasmażki, tyle tylko, żeby sos nam zgęstniał. Dodajemy posiekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem. Kotleciki: Kaszę gotujemy do miękkości, studzimy. Ugotowaną golonkę oddzielamy od kości i kroimy bardzo drobno (można zmiksować lub jak ktoś woli zmielić). Marchew i pietruszkę rozgniatamy za pomocą widelca. W dużej misce mieszamy mięso z kaszą, usmażoną wcześniej cebulą, marchewką i pietruszką. Dodajemy tymianek, przyprawy toskańskich, doprawiamy solą i dużą ilością czarnego pieprzu. Dodajemy roztrzepane jajka, 3 płaskie łyżki mąki i ok. 4 łyżki bułki tartej, mieszamy. Formułujemy równe krążki, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na oleju.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych