Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Chrupiąca golonka w sosie chrzanowym z makaronem

Chrupiąca golonka w sosie chrzanowym z makaronem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

150 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Piotr Ogiński akademia-logo-d0a0d52d (1) (1)
Golonka to typowo męskie danie. Golonka idealna to, ta chrupiąca z zewnątrz i delikatna w wewnątrz. Tradycyjnie serwowana jest z chlebem i musztardą, ale tym razem pojawi się z towarzystwie kremowego sosu chrzanowego i chrupiących letnich warzyw. Przepisy na makarony zazwyczaj zawierają kurczaka lub wołowinę - tym razem zaskakująca golonka z makaronem.

Składniki

2 szt. golonki wieprzowe
marchewka
pietruszka
cebula
liście laurowe
ziarna ziela angielskiego
1 łyżka soli
2 l wody
Marynata:
1 łyżeczka sosu sojowego
2 łyżka miodu
- szczypta mielonego kminku
1 łyżeczka musztardy miodowej
Makaron:
makaron pappardelle
100 g zielonego bobu
1 łyżeczka chrzanu
100 ml słodkiej śmietanki 30 %
cebulki dymki
2 łyżeczka zielonego groszku
liście mięty
20 g parmezanu

Opis wykonania

Golonkę umyj i gotuj na wolnym ogniu z marchewką, pietruszką, cebulą, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i łyżeczką soli. Całość gotuj przez około 2 godziny. Golonka musi być bardzo miękka a mięso powinno odchodzić od kości. Gdy golonka jest już prawie gotowa, nastaw piekarnik na 180⁰C i przygotuj marynatę.

W misce wymieszaj sos sojowy, miód lipowy, musztardę miodową i dopraw mielonym kminkiem. Mieszaj aż powstanie jednolita pasta. Ugotowaną golonkę obtocz w marynacie i włóż do piekarnika na około 30 minut.

TIP

Od czasu do czasu podlewaj golonkę marynatą. Dzięki temu nie spali się, nabierze złotego koloru i będzie smaczniejsza.

Podczas pieczenia golonki przygotuj makaron. Na patelnię wlej słodką śmietankę, dodaj parmezan, ugotowany i obrany bób. Całość podgrzewaj do momentu aż sos lekko zgęstnieje. Następnie dodaj chrzan, pokrojoną cebulkę dymkę, liście mięty, zielony groszek i ugotowany makaron. Całość razem wymieszaj. Golonkę podawaj na makaronie.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Obiad, którym naje się każdy!
lukas.kar
Marynata do golonki wychodzi bardzo smaczna, mięso jest kruche i rozpływa się w ustach
Kasia17
Dodatki u mnie są bardziej tradycyjne ale sam przepis na marynatę bardzo dobry.