Chrupiąca golonka w sosie chrzanowym z makaronem
4 porcje
150 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Chrupiąca golonka w sosie chrzanowym z makaronem
Chrupiąca golonka w sosie chrzanowym z makaronem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Golonkę umyj i gotuj na wolnym ogniu z marchewką, pietruszką, cebulą, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i łyżeczką soli. Całość gotuj przez około 2 godziny. Golonka musi być bardzo miękka a mięso powinno odchodzić od kości. Gdy golonka jest już prawie gotowa, nastaw piekarnik na 180⁰C i przygotuj marynatę.
W misce wymieszaj sos sojowy, miód lipowy, musztardę miodową i dopraw mielonym kminkiem. Mieszaj aż powstanie jednolita pasta. Ugotowaną golonkę obtocz w marynacie i włóż do piekarnika na około 30 minut.
TIP
Od czasu do czasu podlewaj golonkę marynatą. Dzięki temu nie spali się, nabierze złotego koloru i będzie smaczniejsza.
Podczas pieczenia golonki przygotuj makaron. Na patelnię wlej słodką śmietankę, dodaj parmezan, ugotowany i obrany bób. Całość podgrzewaj do momentu aż sos lekko zgęstnieje. Następnie dodaj chrzan, pokrojoną cebulkę dymkę, liście mięty, zielony groszek i ugotowany makaron. Całość razem wymieszaj. Golonkę podawaj na makaronie.
Komentarze