Kalmary
Kalmary, zaliczane do owoców morza, cenione są w kuchni ze względu na delikatne mięso i łagodny smak. Dostępne są świeże, mrożone i marynowane, w całości lub pokrojone pierścienie. Najczęściej...
Czytaj więcej
Kalmary, zaliczane do owoców morza, cenione są w kuchni ze względu na delikatne mięso i łagodny smak. Dostępne są świeże, mrożone i marynowane, w całości lub pokrojone pierścienie. Najczęściej serwuje się je smażone w głębokim tłuszczu, grillowane lub duszone. Nie wiesz, jak jeść kalmary? Zazwyczaj podawane są w krążkach, które można zajadać maczając w dipach. W gronie znajomych możesz sobie pozwolić na jedzenie palcami. Sprawdź nasze przepisy, z których dowiesz się, z czym jeść kalmary oraz co zrobić, by mięso było miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Warto poznać przepisy na kalmary, bo te niepozorne owoce morza uważane są za afrodyzjak. Doskonale smakują usmażone w cieście, panierce lub tempurze, z dodatkiem prostych dipów.
Jeśli chcesz je wykorzystać do przygotowania większego dania, dodaj je do paelli, risotto, makaronu oraz dań z kuchni azjatyckiej. Lekko zgrillowane na patelni z dodatkiem oliwy czosnkowej sprawdzą się jako przystawka. Z zamarynowanych i usmażonych krążków kalmarów przygotujesz sałatkę z miksem sałat i pomidorkami. Całe kalmary można faszerować i dusić w sosie, np. pomidorowym.