Kalmary z Pak Choi i sosem Sweet Chili !!!
4 porcje
30 min
Średnie
Kalmary smażone w głębokim tłuszczu z sosem sweet chili domowej roboty oraz kapustą pak choi.
Składniki
4 szt. Kalmary baby
1 szt. Kapusta pak choi
100 ml Woda
100 ml Ocet ryżowy
2-3 szt. Chili
1 łyżka Olej
2 szczypta Sól
2 łyżka Mąka pszenna
2 łyżka Cukier
2 łyżeczka Mąka ziemiaczana
Kalmary z Pak Choi i sosem Sweet Chili !!!
Kalmary z Pak Choi i sosem Sweet Chili !!!
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Przygotowanie sosu zaczynamy od wykrojenia gniazda nasiennego i pokrojenia w drobną kostkę 2-3 sztuk chili. Następnie w rondelku gotujemy ocet i rozpuszczamy w nim cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy pokrojone chili.
2. W wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i dodajemy ją do powyższego gotującego się wywaru. Gotujemy jeszcze przez chwilę aż zgęstnieje.
3. Kalmary filetujemy i każdą sztukę przekrajmy wzdłuż na pół, nacinamy delikatnie od strony przeciwnej do naskórka i obtaczamy w mące pszennej. Smażmy w rozgrzanym głębokim tłuszczu około 1-2 minut. Doprawiamy solą
4. Z kapusty pak choi odrywamy pojedyncze liście i smażymy je krótko na mocno rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą.
5. Wyłożyć elementy na talerz.
GOTOWE !!! :)
Komentarze