Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Kalmary z Pak Choi i sosem Sweet Chili !!!

Kalmary z Pak Choi i sosem Sweet Chili !!!
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kalmary smażone w głębokim tłuszczu z sosem sweet chili domowej roboty oraz kapustą pak choi.

Składniki

4 szt. Kalmary baby
1 szt. Kapusta pak choi
100 ml Woda
100 ml Ocet ryżowy
2-3 szt. Chili
1 łyżka Olej
2 szczypta Sól
2 łyżka Mąka pszenna
2 łyżka Cukier
2 łyżeczka Mąka ziemiaczana

Opis wykonania

1. Przygotowanie sosu zaczynamy od wykrojenia gniazda nasiennego i pokrojenia w drobną kostkę 2-3 sztuk chili. Następnie w rondelku gotujemy ocet i rozpuszczamy w nim cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy pokrojone chili. 2. W wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i dodajemy ją do powyższego gotującego się wywaru. Gotujemy jeszcze przez chwilę aż zgęstnieje. 3. Kalmary filetujemy i każdą sztukę przekrajmy wzdłuż na pół, nacinamy delikatnie od strony przeciwnej do naskórka i obtaczamy w mące pszennej. Smażmy w rozgrzanym głębokim tłuszczu około 1-2 minut. Doprawiamy solą 4. Z kapusty pak choi odrywamy pojedyncze liście i smażymy je krótko na mocno rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą. 5. Wyłożyć elementy na talerz. GOTOWE !!! :)

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych