Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kalmary z Pak Choi i sosem Sweet Chili !!!

Opis wykonania

Kalmary smażone w głębokim tłuszczu z sosem sweet chili domowej roboty oraz kapustą pak choi.

1. Przygotowanie sosu zaczynamy od wykrojenia gniazda nasiennego i pokrojenia w drobną kostkę 2-3 sztuk chili. Następnie w rondelku gotujemy ocet i rozpuszczamy w nim cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy pokrojone chili. 2. W wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i dodajemy ją do powyższego gotującego się wywaru. Gotujemy jeszcze przez chwilę aż zgęstnieje. 3. Kalmary filetujemy i każdą sztukę przekrajmy wzdłuż na pół, nacinamy delikatnie od strony przeciwnej do naskórka i obtaczamy w mące pszennej. Smażmy w rozgrzanym głębokim tłuszczu około 1-2 minut. Doprawiamy solą 4. Z kapusty pak choi odrywamy pojedyncze liście i smażymy je krótko na mocno rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą. 5. Wyłożyć elementy na talerz. GOTOWE !!! :)