Tort naleśnikowy z owocami morza
3 porcje
30 min
Średnie
Naleśniki z owocami morza to bardzo syty, pożywny posiłek, idealny na śniadanie, czy kolację.
Składniki
0,5 szklanka mleko
1 szklanka mąka owsiana
2 szt. jajka
3 szczypta sól
3 szczypta pieprz
1 łyżeczka jęczmień młody- mielona trawa suszona
0,5 szklanka woda
250 g mieszanka owoców morza (kalmary, krewetki, omułki)
200 g mrożony szpinak
1 szt. ząbek czosnku
1 szczypta czosnek mielony
1 łyżeczka czarnuszka
1 garść rukola
100 g twaróg solankowy wędzony
1 garść prażona cebulka
0,5 szt. czerwona papryka
2 szt. ogórek kiszony
1 garść ziarenka słonecznika
Tort naleśnikowy z owocami morza
Tort naleśnikowy z owocami morza
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Składniki na naleśniki:
- 0,5 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mąki owsianej,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżeczka jęczmienia młodego - mielonej trawy suszonej,
- 0,5 szklanki wody.
Powyższe składniki mieszamy i smażymy naleśniki.
Farsz I
- mieszanka owoców morza (kalmary, krewetki, omułki),
- około 200g mrożonego szpinaku,
- 1 ząbek czosnku,
- czosnek mielony,
- sól,
- pieprz,
- pietruszka,
- czarnuszka.
Wszystko podsmażamy na patelni i połowę wykładamy na pierwszym naleśniku. Przykrywamy kolejnym naleśnikiem.
Farsz II
- rukola,
- twaróg solankowy wędzony,
- prażona cebulka.
Składniki rozsypujemy na naleśniku i przykrywamy kolejnym naleśnikiem.
Na kolejną warstwę nakładamy resztę farszu pierwszego i przykrywamy naleśnikiem.
Farsz III
- czerwona papryka,
- ogórek kiszony,
- ziarenka słonecznika,
- prażona cebulka,
- szczypiorek.
Paprykę, ogórka i słonecznik podsmażamy i kładziemy na górę. Posypujemy prażoną cebulką i szczypiorkiem.
Komentarze