Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Grillowane kalmary faszerowane ryżem na sosie pomidorowym

Grillowane kalmary faszerowane ryżem na sosie pomidorowym
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Delikatne kalmary faszerowane lekko pikantnym ryżem podane na sosie pomidorowym to jedna z propozycji na romantyczną kolację

Składniki

250 g kalmary
1 szklanka ryż arborio
1 szt. cebula
4 szt. czosnek
100 g chorizo
1 szt. papryczka chilli
1/2 szklanka białe wytrawne wino
300 ml bulion warzywny
2 łyżka masło
2 garść natka pietruszki
200 ml pomidory krojone

Opis wykonania

Kalmary oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Odstawiamy na bok.Nadzienie: na patelnie wlewamy oliwe, dodajemy masło, posiekaną w drobną kostkę cebulę ii czosnek - smażymy 1minutę. Do cebuli dodajemy ryż i smażymy kolejne 2 minuty. Wlewamy wino i dusimy ryż na wolnym ogniu aż wino odparuje. Do ryżu dodajemy pokrojone w kostkę salami lub chorizo, wlewamy kubek bulionu, mieszamy i gotujemy aż bulion odparuje. Czynność powtarzamy raz jeszcze i/ lub do momentu ugotowania się ryżu. Ryż doprawiamy do smaku solą i pieprzem i posiekanymi ziołami - odstawiamy do wystygnięcia. Sos: na patelni rozgrzewamy odrobine oliwy i przesmażamy na niej przez 1 minutę posiekany czosnek. Wlewamy pomidory Podravka, przykrywamy patelnie i dusimy sos około 30 minut. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dusimy jeszcze 5 minut.Oczyszczone kalmary faszerujemy przestudzonym ryżem i spinamy otwór wykałaczką aby farsz nie wyleciał. Rozgrzewamy patelnie grillową lub grilla i grillujemy kalmary po 5-8 minut z każdej strony.Na talerze wlewamy porcje sosu, na nim układamy kalmary, posypujemy posiekanym oregano lub natką pietruszki i serwujemy gorące, smacznego :-)
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Wyglądają pysznie, ciekawe jak smakują