Grillowane kalmary faszerowane ryżem na sosie pomidorowym
4 porcje
60 min
Średnie
Delikatne kalmary faszerowane lekko pikantnym ryżem podane na sosie pomidorowym to jedna z propozycji na romantyczną kolację
Składniki
250 g kalmary
1 szklanka ryż arborio
1 szt. cebula
4 szt. czosnek
100 g chorizo
1 szt. papryczka chilli
1/2 szklanka białe wytrawne wino
300 ml bulion warzywny
2 łyżka masło
2 garść natka pietruszki
200 ml pomidory krojone
Grillowane kalmary faszerowane ryżem na sosie pomidorowym
Grillowane kalmary faszerowane ryżem na sosie pomidorowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kalmary oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Odstawiamy na bok.Nadzienie: na patelnie wlewamy oliwe, dodajemy masło, posiekaną w drobną kostkę cebulę ii czosnek - smażymy 1minutę. Do cebuli dodajemy ryż i smażymy kolejne 2 minuty. Wlewamy wino i dusimy ryż na wolnym ogniu aż wino odparuje. Do ryżu dodajemy pokrojone w kostkę salami lub chorizo, wlewamy kubek bulionu, mieszamy i gotujemy aż bulion odparuje. Czynność powtarzamy raz jeszcze i/ lub do momentu ugotowania się ryżu. Ryż doprawiamy do smaku solą i pieprzem i posiekanymi ziołami - odstawiamy do wystygnięcia.
Sos: na patelni rozgrzewamy odrobine oliwy i przesmażamy na niej przez 1 minutę posiekany czosnek. Wlewamy pomidory Podravka, przykrywamy patelnie i dusimy sos około 30 minut. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dusimy jeszcze 5 minut.Oczyszczone kalmary faszerujemy przestudzonym ryżem i spinamy otwór wykałaczką aby farsz nie wyleciał. Rozgrzewamy patelnie grillową lub grilla i grillujemy kalmary po 5-8 minut z każdej strony.Na talerze wlewamy porcje sosu, na nim układamy kalmary, posypujemy posiekanym oregano lub natką pietruszki i serwujemy gorące, smacznego :-)
Komentarze