Kalmary w panierce

2 porcje
20 min
Łatwe
Kalmary, delikatne i pełne morskiego aromatu, stanowią prawdziwą gratkę dla miłośników owoców morza. Kiedy połączymy ich wyjątkową konsystencję z chrupiącą panierką, uzyskamy danie, które wprawi w zachwyt podniebienia i oczaruje teksturą. Przygotowanie kalmarów w panierce nie jest skomplikowane, to prosta przystawka, którą możemy spokojnie wykonać we własnej kuchni. Oto nasz przepis na kalmary w cieście, które z pewnością oczarują każdego.
Składniki
400 g świeżych kalmarów
1 szt. jajko
5 łyżka mąki ryżowej
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
4 łyżka oleju z pestek winogron
1 szczypta soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
4 szt. świeżej bazylii
Kalmary w panierce
Kalmary w panierce
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Kalmary oczyszczamy, kroimy w krążki o szerokości około 1 cm i solimy.
Każdy kawałek moczymy w lekko ubitym jajku i panierujemy w ryżowej mące.
Zobacz też: przepis na kalmary pak choi.

Kalmary wrzucamy na mocno rozgrzany olej z pestek winogron i smażymy koło 3 minut z każdej strony do złotego koloru.
Zobacz: płyty grzewcze Bosch.

Wyciągamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz i dodajemy odrobinę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Podajemy ze świeżą bazylią.
Możemy podawać z ulubionym sosem czosnkowym lub szparagami.
Komentarze