Kalmary w panierce
![Kalmary w panierce](https://akademiasmaku.pl/storage/5798/conversions/kalmary-w-panierce-2933-single.webp)
2 porcje
20 min
Łatwe
Kalmary, delikatne i pełne morskiego aromatu, stanowią prawdziwą gratkę dla miłośników owoców morza. Kiedy połączymy ich wyjątkową konsystencję z chrupiącą panierką, uzyskamy danie, które wprawi w zachwyt podniebienia i oczaruje teksturą. Przygotowanie kalmarów w panierce nie jest skomplikowane, to prosta przystawka, którą możemy spokojnie wykonać we własnej kuchni. Oto nasz przepis na kalmary w cieście, które z pewnością oczarują każdego.
Składniki
400 g świeżych kalmarów
1 szt. jajko
5 łyżka mąki ryżowej
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
4 łyżka oleju z pestek winogron
1 szczypta soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
4 szt. świeżej bazylii
Kalmary w panierce
Kalmary w panierce
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![Krok 1](https://akademiasmaku.pl/storage/10886/conversions/wSRM9KsRddYpDT-thumb.webp)
Kalmary oczyszczamy, kroimy w krążki o szerokości około 1 cm i solimy.
Każdy kawałek moczymy w lekko ubitym jajku i panierujemy w ryżowej mące.
Zobacz też: przepis na kalmary pak choi.
![Krok 2](https://akademiasmaku.pl/storage/10887/conversions/beJXK1nC6F9D0b-thumb.webp)
Kalmary wrzucamy na mocno rozgrzany olej z pestek winogron i smażymy koło 3 minut z każdej strony do złotego koloru.
Zobacz: płyty grzewcze Bosch.
![Krok 3](https://akademiasmaku.pl/storage/10888/conversions/ZiIs4l7OZJxirW-thumb.webp)
Wyciągamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz i dodajemy odrobinę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Podajemy ze świeżą bazylią.
Możemy podawać z ulubionym sosem czosnkowym lub szparagami.
Komentarze